Zoeken

Nieuwsarchief

Categorie: ArchiefVan VAR naar DBA: de precieze gevolgen moeten nog blijken

26-05-2016

Op 18 mei heeft de VSenV een informatiebijeenkomst georganiseerd over de afschaffing van de VAR en de inwerkingtreding van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA), en de gevolgen die dat kan hebben voor de beroepsuitoefening van schrijvers en vertalers. Over de wijze waarop de wet zal worden toegepast bestaat nog veel onduidelijkheid.
De Wet DBA is in de kern een simpele wet, omdat door de Belastingdienst alleen wordt gekeken of er sprake is van een arbeidsrelatie of een opdrachtovereenkomst. De praktijk is echter weerbarstig, want de omstandigheden waarin de inmiddels 1 miljoen ZZP-ers in Nederland hun werkzaamheden uitvoeren lopen sterk uiteen. De vraag is aan welke criteria je als zelfstandige moet voldoen om je veilig te wanen, en er zeker van te zijn dat je niet achteraf geconfronteerd zult worden met een naheffingsaanslag van de fiscus.
Lees hier het verslag van de informatiebijeenkomst op 18 mei, waarin de hoofdzaken die door de verschillende sprekers naar voren zijn gebracht worden verwoord. De sprekers waren: Jeroen Mirck (bestuurslid FLA/journalist), Miranda Maasman (jurist Nederlands Uitgeversverbond) en Danny Pieters (fiscaal adiviseur van NAHV Belastingadviseurs).
Danny Pieters en Dennis Ketelaars van NAHV belastingadviseurs hebben een presentatie gemaakt waarin uitleg wordt gegeven over de Wet DBA, en waar je als ‘ondernemer’ in de creatieve sector op moet letten. 

Uitnodiging belastingavond 17 februari 2010

21-01-2010

Het bestuur van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers nodigt u uit voor:  De jaarlijkse informatieavond over de VAR en de belastingaangifteop woensdag 17 februari 2010 van 19 tot 21 uurin het pand van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers:Van Deysselhuis, De Lairessestraat 125 in Amsterdam  Lees meer »

Inschrijving in Handelsregister door schrijvers en vertalers (3)

15-12-2009

Onder verwijzing naar onze eerdere berichten (in maart en augustus dit jaar) berichten wij u het volgende.
Lees meer »

Schrijvers en vertalers eisen ongecensureerde publicatie boek Rijkswaterstaat

15-12-2009

De Tweede Kamer moet bij minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat aandringen op onmiddellijke en integrale publicatie
Lees meer »

Collectieve ziektekostenverzekering voor leden van de VSenV 2010

03-12-2009

Leden van de VSenV (Vereniging van Letterkundigen, Netwerk Scenarioschrijvers, FreeLancers Associatie) kunnen zich op aantrekkelijke voorwaarden verzekeren tegen ziektekosten. Hier volgen de premiegegevens voor 2010.
Lees meer »

Inschrijving in Handelsregister voor schrijvers en vertalers (1)

01-09-2009

Het Handelsregister wordt de basisregistratie van alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. Per 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet in werking getreden. De Kamer van Koophandel voert deze wet in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uit. Diverse ondernemingen en rechtspersonen die niet verplicht waren om zich in te schrijven, moeten zich nu wel registreren. Deze maand heeft de Kamer van Koophandel in verschillende regio’s schrijvers aangeschreven.
Lees meer »

Inschrijving in Handelsregister voor schrijvers en vertalers (2)

01-09-2009

Informatie aan VSenV-leden over de inschrijving in de Handelsregister:
Lees meer »

VSenV sluit zich aan bij Platform zelfstandige ondernemers (PZO)

18-12-2008

Met ingang van 1 januari 2009 heeft de VSenV zich als collectief aangesloten bij het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).
Lees meer »

Ziektekostenverzekering 2009

10-11-2008

Collectieve ziektekostenverzekering voor leden van de VSenV 2009 Leden van de VSenV (Vereniging van Letterkundigen, Netwerk Scenario­schrijvers, FreeLancers Associatie) kunnen zich op aantrekkelijke voorwaarden verzekeren tegen ziektekosten. Hier volgen de premiegegevens voor 2009.
Lees meer »

VERENIGING VAN SCHRIJVERS EN VERTALERS VOERT BESCHEIDEN ACTIE

17-10-2008

PERSBERICHT
Op maandag 27 oktober 2008, 12.45 uur, voorafgaande aan de behandeling van de begroting Cultuur, biedt de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV) de Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een boekje aan. Het boekje wordt overhandigd door Jan Boerstoel, auteur en bestuurslid van de VSenV. De aanbieding vindt plaats in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.
Lees meer »

Bijeenkomst slimmer werken met informatie in het internettijdperk

03-10-2008

De weergoden kunnen een groep van nieuwsgierigen niet thuis houden en zo stroomt de vergaderruimte in het souterrain van het Van Deysselhuis vol. Leden die nieuwsgierig zijn naar wat Martijn Aslander te melden heeft over het internettijdperk.
Het dreigt nog even mis te gaan als de laptop geen verbinding maakt met het internet maar Martijn, die naar eigen zeggen niets van techniek weet, tovert beeld op het projectiescherm en begint met zijn verhaal.
Lees meer »

Sterk wisselende inkomens en middeling

13-08-2008

Als u een sterk wisselend inkomen uit werk en woning heeft, betaalt u waarschijnlijk meer belasting dan iemand die een gelijkmatig verdeeld inkomen heeft. U kunt dan gebruik maken van 'middeling' voor een meer gelijkmatige belastingheffing. Lees meer »

Verslag belastingavond 2008

03-04-2008

Op 20 maart 2008 vond de inmiddels traditionele belastingavond van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers plaats in het Van Deysselhuis. De opkomst van bezoekers was gering, maar wellicht kon dat worden verklaard door de barre weersomstandigheden.
Lees meer »

Collectieve ziektekostenverzekering voor leden van de VSenV 2008

19-11-2007

Leden van de VSenV (Vereniging van Letterkundigen, Netwerk Scenario­schrijvers, FreeLancers Associatie) kunnen zich op aantrekkelijke voorwaarden verzekeren tegen ziektekosten. Bovenop de normale collectiviteitskorting van 20% ontvangt u op de aanvullende verzekeringen nog eens een extra korting van 6%.
Lees meer »

International Copyright Symposium 21- 22 April 2008

19-11-2007

Internationaal auteursrecht symposium 21-22 april 2008. The Book in the Internet Era: Copyright and the Future for Authors, Publishers and Libraries
Lees meer »

Oproep P.C. Boutenfonds 2008

19-11-2007

De up-to-date informatie voor aanmeldingen voor deelname aan de mogelijkheden die het PC Boutensfonds u biedt voor oudedagsvoorzieningen vindt u onder Verbonden Stichtingen.

Grote tevredenheid over Stichting LIRA

19-11-2007

Onderzoek naar functioneren LIRA
De Stichting Literaire Rechten Auteurs (LIRA) is de auteursrechtenorganisatie voor makers en gebruikers van literaire, literair-dramatische en muziekdramatische werken. LIRA is voor zowel auteurs als gebruikers van literaire werken het centrale orgaan voor collectieve toestemming voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken.
Lees meer »

Collectieve ziektekostenverzekering voor leden van de VSenV

19-11-2007

Een goede ziektekostenverzekering tegen een scherpe prijs. Daar kunt u weer op rekenen als u gebruik maakt van de collectieve ziektekostenverzekering  voor leden van de VSenV (Vereniging van Letterkundigen, Netwerk Scenarioschrijvers, FreeLancers Associatie).
Lees meer »

De Cultuurlening

09-11-2007

Kunstenaars & Co stimuleert en ondersteunt kunstenaars en creatieven bij het succesvol uitoefenen van hun beroep. Kunstenaars & Co biedt de Cultuurlening aan aan alle zelfstandig beroepsmatig werkende Nederlandse kunstenaars en creatieven. Als VSenV-lid kunt u ook in aanmerking komen voor een lening.
Lees meer »

The Authors' Rights awareness Campaign

09-11-2007

Voor meer informatie over the Authors' Rights Awareness Campaign klik hier.

Nieuwsbrief Federatie van Kunstenaarsverenigingen

03-11-2007

Voor de Nieuwsbrief van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen klik hier.