VSENV
Woning en Tuin

Ruimtebesparende ramen voor in een Tiny House

In kleine huizen en vooral in een tiny house is de ruimte natuurlijk beperkt. Daarom hebben veel meubels een dubbele functie en worden meubels of armaturen met grote bewegingsstralen zoveel mogelijk vermeden. Schuifdeuren en ramen zijn voorbestemd voor installatie in tiny houses.

 

 

Schuifdeuren en -ramen: de ruimtebespaarders bij uitstek.

Door het kleine oppervlak is de installatie van schuifdeuren in Tiny Houses bijzonder succesvol gebleken. De in de Anglicaanse regio populaire schuiframen zijn echter nog niet zo populair geworden. Als een eethoek bijvoorbeeld wordt uitgerust met een omtrekvensterband, zijn schuiframen een uitstekend alternatief voor vaste beglazing. Ramen die naar binnen opengaan kunnen zich voor dit doel niet eens voorstellen …

Een bekend scenario is ook het gebruik van kruidenpotten op de (keuken)vensterbank of kookgerei dat daar klaar staat. Als ze regelmatig worden uitgezonden, moeten ze worden opgeruimd, wat op de lange termijn behoorlijk vervelend kan zijn. Als er echter schuiframen worden geïnstalleerd in het minihuis of de ramen, waarvan de vleugels naar buiten opengaan, kunnen de bewoners het assortiment ongecompliceerd voor de ramen gebruiken. Dergelijke ramen zijn verkrijgbaar in kunststof, hout of hout-aluminium: dubbele beglazing is aan te bevelen zodat ze goed isoleren en toch niet te zwaar worden. Een Tiny House (op wielen) wordt vroeg of laat verplaatst, dus gelaagd veiligheidsglas wordt aanbevolen voor veilig transport.

 

Naar buiten openslaande ramen: ideaal voor in een Tiny House

Ramen die naar buiten opengaan, worden gekenmerkt door een hoge winddichtheid. Ze zijn te verkiezen boven de naar binnen openende versie, vooral in regio’s met een regelmatige sterke windbelasting. Bij harde wind of storm wordt het raamkozijn van het naar buiten openende raam sterker in het kozijn gedrukt, het stopkozijn. Hierdoor sluit het raam strak en is de hele constructie minder belastbaar dan een naar binnen openend raam.

Als u niet bekend bent met ramen die naar buiten opengaan, kunt u zich afvragen hoe u ze bijvoorbeeld op regenachtige dagen kunt gebruiken om te ventileren. Deze vraag is gerechtvaardigd, vooral als je denkt aan ramen zoals hierboven afgebeeld. Naar buiten opengaande ramen zijn echter in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: als zij-, boven- of bovenliggende ramen of bovenschuiframen. Men kan allerlei soorten van deze naar buiten openende ramen online gunstig kopen bij Sparfenster.de

In tegenstelling tot schuiframen openen of zwenken de bovenste hangende ramen zodanig naar buiten dat de raamopening beschermd blijft in geval van regen.  In principe zou het reinigen van de ramen bemoeilijkt kunnen worden door het raam naar buiten te openen – als er geen stucwerk is: Draaibare schuiframen met gipsen beslagen kunnen zo worden geopend dat de buitenzijde ook bij een hoek van 90° van de raamvleugel bereikt kan worden. Zwenkramen kunnen zelfs tot bijna 180° om de horizontale as worden gekanteld, zodat de buitenkant van de ruiten naar binnen gericht is en het reinigen van de ruiten van binnenuit kinderspel is.

Ramen die zich naar buiten openen zijn nog weinig bekend in Lisse

In Lisse wennen we maar langzaam aan dit soort ramen. Tot nu toe zijn ze alleen gebruikelijk in het noorden van ons land. Vanuit Denemarken heeft dit type raam zich verspreid over heel Scandinavië, Nederland en de Angelsaksische landen. Er zijn ramen die naar buiten geopend kunnen worden, een vertrouwd gezicht.
Met alle voordelen is er ook een kleine beperking: naar buiten opengaande ramen zijn natuurlijk niet geschikt als u de bloembakken direct voor de ramen wilt plaatsen.