VSENV
Image default
Rechten

5 tips voor het beleggen in vastgoed

De rente op het spaargeld is momenteel enorm laag. De kans is groot dat je straks zelfs negatieve rente moet gaan betalen. Misschien overweeg je daarom te gaan investeren in vastgoed, door bijvoorbeeld een appartement te kopen voor de verhuur. Wij geven je 5 tips over waar je dan op moet letten.

Wat is de bestemming

Voordat je ook maar iets koopt, is het belangrijk om na te gaan wat de bestemming van het appartement is. Wil je het als vakantiehuis aan toeristen gaan verhuren? Dan moet je wel rekening houden met het gemeentelijk beleid, in veel steden worden namelijk strenge eisen en voorwaarden gesteld aan het verhuur aan toeristen. Ook als je het appartement wilt opsplitsen en als studentenkamers wilt gaan verhuren, moet je het bestemmingsplan de de huisvestingsverordening nakijken.

Splitsingsakte

Check ook de splitsingsakte van het appartement. Vaak blijkt hier namelijk uit dat een tijdelijke verhuur aan toeristen of studenten verboden is. Het kan ook zijn dat je hier eerst toestemming voor moet vragen. Meestal zijn gewone, langdurige huurovereenkomsten wel toegestaan.

Onderhoud en reservefonds

Check wat de staat van onderhoud van je pand is. Als je binnenkort waarschijnlijk een hoop op moet knappen, omdat het appartement al flink versleten is, is het misschien niet verstandig om voor dat pand te kiezen.

 

Controleer ook hoe het is gesteld met het reservefonds. Ook wanneer dit niet op orde is, kan het zomaar zijn dat je veel kosten moet maken en je niet kunt genieten van je investering.

Hoeveel huur mag je vragen

Wanneer je een pand wilt verhuren is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoeveel huur je mag vragen aan je huurders. Zorg er ook voor dat je weet wat er in het huurcontract moet staan en dat alles daarin precies klopt. Laat dit eventueel checken door een professional.

Check of er rechtszaken lopen

Het is altijd goed om even na te gaan over rechtszaken lopen die betrekking hebben op het pand dat je aan wilt schaffen. Denk daarbij aan geschillen binnen de Vereniging van Eigenaren of tussen de eigenaren onderling. 

Hulp nodig?

Heb je meer vragen hierover of heb je hulp nodig bij de aankoop of verhuur van een pand? Neem dan eens contact op met een van de huurrecht advocaten van RechtNet. Zij kunnen je helpen met al je vragen op dit gebied.