VSENV
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over Code 95

Wat is (een) Code 95?

Code 95 staat eigenlijk voor niets anders dan een bevestiging van vakbekwaamheid. Dat wil zeggen dat je, naast dat je jouw rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) hebt gehaald, je als je beroepsmatig een voertuig wilt besturen hier ook nog iets extra’s voor doet. Deze code is verplicht voor elke beroepschauffeur die in de EU werkt OF uit de EU afkomstig is.

Wanneer extra op letten?

Heb je een Rijbewijs D/C zonder code 95 dat is afgegeven ná 10-09-2008/2009? Dan heb je voor veel examens vrijstelling. Jouw rijbewijs gehaald vóór 10-09-2008/2009? Dan kun je een Code 95 op je rijbewijs krijgen door 35 uur aan nascholing te volgen. Ook onder andere politieagenten en brandweerlieden hebben geen Code 95 nodig om hun voertuig te mogen besturen.

Hoelang geldig? Waarom?

Je behaalde Code 95 is vijf jaar lang geldig. Daarna moet je opnieuw meedoen om hem te kunnen verlengen. Deze regels zijn in werking gesteld en afgesteld op je rijbewijs om te zorgen dat iedereen verantwoord en professioneel om kan gaan met professioneel vervoer. Hierdoor gebeuren minder ongelukken en kunnen opdrachtnemers laten zien dat ze de juiste vaardigheden bezitten om goed te kunnen rijden.

Waar behalen?

Er zijn meerdere sites en scholen waar een Code 95 te behalen is met nascholing.  Deze sites zijn vrijwel altijd gericht op bedrijven. Dit is ook logisch, want zoals eerder uitgelegd is een Code 95 alléén verplicht voor mensen die beroepsmatig handelen met hun voertuig. Iedereen die privé bijvoorbeeld een bus bestuurd, heeft dus ook geen Code 95 nodig.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/