VSENV
Image default
Bedrijven

Je eigen tunnelkassen bouwen

Het kweken van eigen groente in de moestuin is ontzettend leuk, maar in Nederland kan het weer ons kweekseizoen aanzienlijk verkorten. Om dit korte kweekseizoen te verlengen maken veel mensen gebruik van een kas. Maar als je op internet gaat kijken, is een kas erg groot en vooral erg duur! En om nog maar te zwijgen over de steeds hevigere stormen die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Veel mooie tuinkassen hebben helaas niet lang geleefd.

In deze blog gaan we je op weg helpen met het bouwen van een tunnelkas. Een tunnelkas is een gemakkelijk te maken kas die over het moestuinbed gaat. Een tunnelkas is gemaakt van stevig kassen folie of bouwfolie en kost bijna niets!

Wat heb je nodig om een tunnelkas te maken?

Om een tunnelkas te maken heb je nodig:

–          Een moestuinbed, kweekbak of stuk grond waar je het bed op gaat maken

–          Kassenfolie; afhankelijk van de maat van je moestuinbed, neem altijd meer dan de afmeting van het bed!

–          Draadeinden 6 of 8 stuks per tunnelkas

–          Installatiebuizen

Hoe maak je een tunnelkas?

Je begin met het zagen van de installatiebuizen. Hierbij houdt je rekening met de hoogte van de kas en de breedte van het kweekbed. Snijd alle installatiebuizen van één bed op dezelfde maat. Afhankelijk van de grootte van je kweekbed kun je 3 of 4 installatiebuizen nemen.

Steek vervolgens de draadeinden ongeveer ¾ in de grond. Herhaal dit aan beide kanten van het kweekbed. Zet steeds twee draadeinden tegenover elkaar, zodat de buizen straks recht lopen.

Bevestig de installatiebuis over de draadeinden. Je hoeft dit verder niet vast te maken, als het goed is blijft dit vanzelf zitten. Als dit niet het geval is, zitten de draadeinden te diep in de grond en moet je ze een stukje eruit trekken.

Als alle buizen over de draadeinden zijn bevestigd kan het folie erop. Trek de folie over de kas. Als je gebruik maakt van kweekbakken kun je de folie aan een kant vastnieten. Als je niets hebt om de folie aan te bevestigen, kun je een paar stenen gebruiken om één kant vast te houden.

Probeer de zijkanten een beetje af te snijden of in te knippen zodat je een vouw kunt maken. Leg aan de voorkant een paar stenen om te voorkomen dat de folie wegwaait.

Tip: Gebruik latjes aan de voorkant om een ‘klep’ te maken en de kas gemakkelijker te openen.

https://schroevengroothandel.nl/draadeinden