VSENV
Image default
Gezondheid

Hierdoor kan jij beter slapen

Je kent het wel: je gaat moe op bed liggen, doet je ogen dicht en… ligt vervolgens nog uren naar het plafond te kijken omdat je niet in slaap komt. Niet alleen is dat heel vervelend, maar het is ook nog eens heel slecht: slaap is namelijk een van de belangrijkste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. Tijdens het slapen heeft je lichaam tijd om zich te herstellen. Als je te weinig slaapt zorgt dat voor een slecht humeur, slechte concentratie en het kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom is goed slapen dus ontzettend belangrijk. Voor mensen die slechte slapers zijn, kan dit nog wel eens een uitdaging zijn. In dit artikel lees je hoe jij kan zorgen voor betere slaap.

Houd je aan een ritme

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord, maar het werkt echt: iedere avond om dezelfde tijd gaan slapen en iedere ochtend om dezelfde tijd wakker worden. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam weet wanneer het slaaphormonen aan moet gaan maken. Het menselijk lichaam is gebouwd op gaan slapen wanneer het donker wordt. Op dat moment weet je lichaam dat het bijna tijd is om naar bed te gaan, en daar gaat het lichaam zich klaar voor maken.

Om je lichaam hier in deze tijd bij te helpen, helpt het om ’s avonds een routine aan te houden. Als je iedere avond voor het slapen gaan gaat douchen en dezelfde geur douchegel gebruikt, even gaat lezen of even mediteert, gaat je lichaam deze activiteit associëren met slaap. Dit helpt met sneller in slaap vallen.

Ontdek wat je helpt om sneller in slaap te vallen

Hoe vaker je wakker ligt, hoe minder goed je slaapt. Als je bang wordt om wakker te gaan liggen, ga je alleen maar extra veel nadenken op het moment dat je probeert te slapen, waardoor je weer slechter slaapt. Oftewel: het is een vicieuze cirkel. Door trucjes te zoeken die je kunnen helpen sneller in slaap te vallen, word je minder bang om wakker te gaan liggen. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van een meditatie-app. Hierin kan je een begeleide meditatie aanzetten, wat zorgt voor een fijne afleiding. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel kan nadenken.

Daarnaast helpt het om door de dag heen al rekening te houden met je slaap. Drink bijvoorbeeld niet te laat nog koffie of andere vormen van cafeïne. Koop een beeldschermbril bij bijvoorbeeld yesbrillen.nl en draag hem als je voor een beeldscherm zit om je ogen te beschermen tegen blauw licht. Zorg overdag voor voldoende beweging waardoor je ook moe bent als je op bed gaat liggen. Dit soort dingen kunnen heel erg helpen om makkelijker in slaap te vallen.