VSENV
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe je vijverwater het beste kunt onderhouden

Een vijver is een prachtige aanvulling op je tuin, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water schoon en helder blijft. Als je niet weet hoe je je vijver moet onderhouden, kan het water snel groen en troebel worden, wat de gezondheid van je vissen kan aantasten. In dit artikel geef ik als ervaren tuinier enkele tips om je vijverwater goed te onderhouden.

Regelmatig water verversen

Het is belangrijk om regelmatig water te verversen om de waterkwaliteit op peil te houden. Een goede vuistregel is om ongeveer een derde van het water te verversen, elke keer dat je het water bijvult. Dit zorgt ervoor dat er niet te veel afvalstoffen in het water blijven zitten en dat de pH-waarde op het juiste niveau blijft.

Zorg voor voldoende zuurstof

Vissen hebben zuurstofrijk water nodig om te kunnen overleven. Zorg daarom dat er voldoende zuurstof in het water zit door middel van bijvoorbeeld een fontein of een luchtpomp. Dit zorgt er niet alleen voor dat de vissen gezond blijven, maar ook dat het water helder blijft.

Controleer de pH-waarde

De pH-waarde van het water is een belangrijke factor in het onderhoud van je vijver. Een pH-waarde tussen de 7 en 8 is ideaal voor de meeste vissen en planten. Als de pH-waarde te hoog of te laag is, kan dit de gezondheid van de vissen aantasten. Je kunt de pH-waarde eenvoudig meten met een testset die je bij een tuincentrum kunt kopen.

Verwijder afvalstoffen

Bladeren, takjes en ander organisch materiaal kunnen zich ophopen in de vijver en afvalstoffen afgeven die de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Verwijder daarom regelmatig alle afvalstoffen uit de vijver. Dit kan eenvoudig met een schepnet.

Voeg bacteriën toe

Bacteriën zijn belangrijk voor het afbreken van afvalstoffen in het water. Door bacteriën toe te voegen aan het water, kan je de waterkwaliteit verbeteren en de groei van algen verminderen. Je kunt bacteriën kopen bij een tuincentrum.

Opsomming

  • Ververs regelmatig water

  • Zorg voor voldoende zuurstof

  • Controleer de pH-waarde

  • Verwijder afvalstoffen

  • Voeg bacteriën toe

 

Met deze tips kan je ervoor zorgen dat je vijverwater helder en gezond blijft. Door regelmatig onderhoud te plegen, kan je de levensduur van je vijver en de gezondheid van je vissen verlengen. Lees meer op Vijverhandboek voor tips over hoe je vijverwater het best kan onderhouden.