VSENV
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is het probleem bij mos in het gazon?

Mos kan een tijdelijk probleem zijn na droogte of wateroverlast, of meer hardnekkig, wat wijst op een probleem met de onderliggende bodem omstandigheden. Op nieuwe gazons kan dit te wijten zijn aan een slechte voorbereiding van het terrein. Op gevestigde gazons zijn slechte groeikracht, zure bodemcondities, gebrek aan voedingsstoffen, onvoldoende beluchting, slechte drainage, schaduw, dichtmaaien en overmatig gebruik waarschijnlijk de oorzaak.

Het doden en verwijderen van het mos is slechts het begin. Om mosvrij te blijven, moet de kracht van het gras worden verbeterd en moeten alle andere factoren die daartoe bijdragen, worden aangepakt. Een goed onderhoud van het gazon in de herfst is essentieel voor het behoud van de gezondheid van het gazon.

Als mos ondanks corrigerende maatregelen een probleem blijft, zoals onder bomen of op een slecht gedraineerde plek, overweeg dan alternatieven voor gras. Houd er rekening mee dat kunstgras ook kan lijden onder problemen met mos en andere groene begroeiing. Meer weten lees dan hier alles over het mos in het gazon.

Verschijning

Er zijn verschillende soorten mos die op gazons groeien. Dit zijn meestal grove, losse, groene of geelgroene plukjes tussen het gras, maar kunnen dicht gematteerde plukjes vormen of, in het geval van Polytrichum, lijken op kleine bossen van miniatuurkerstbomen.
Mos geeft de grasmat een ongelijkmatige kleur en oppervlakte. Losse mossen zorgen ervoor dat het gazon sponsachtig aanvoelt om op te lopen.

Oorzaak

Slechte groeiomstandigheden bevorderen de groei van mos in gazons. Dit zou kunnen wijzen op:

  • Dunne grasbedekking

  • Versleten stukken gras, vooral langs loopbruggen en waar kinderen spelen

  • Schaduwrijke gebieden, vooral onder bomen
  • Gecomprimeerde grond

  • Natte weers- en watergebonden omstandigheden

  • Droogtestressief gras

  • Te dicht bij maaien
  • Verarmde gazons of onvruchtbare grond

  • Slecht voorbereide of slecht onderhouden gazons
  • Zure bodemomstandigheden


Geen onkruidverdelgers

Verwijder los mos in de herfst (september / oktober), door verticuteren (krachtig harken). Op kleine gazons kan dit met de hand gebeuren, waarbij het mos met een verticuteerhark wordt uitgeharkt, maar op grotere gazons kunnen mechanische verticuteermachines worden gebruikt.
Niet-chemische, op bacteriën gebaseerde producten om het gazon te bemesten claimen een goede beheersing van het mos, evenals het voeden van het gazon. Maai het gazon kort voor de toepassing en laat 7-10 dagen rusten voor het opnieuw te maaien. Deze producten moeten worden bevochtigd voordat ze actief worden en kunnen van maart tot oktober worden toegepast bij temperaturen boven 10 graden. Het bijkomende voordeel is dat het dode mos ter plaatse moet worden afgebroken, waardoor het niet meer nodig is om te verticuteren.

Onkruidverdelgers

Mosskillers met ijzersulfaat hebben de voorkeur voor een behandeling in de herfst of het voorjaar. Wanneer het mos na twee of drie weken zwart wordt en vervolgens met een verticuteerhark wordt verwijderd.
Mosskillers in combinatie met een meststof (stikstof, fosfor of kalium, aangeduid met de afkortingen NPK) zijn gunstig op plaatsen waar de kracht van het gras laag is.
Breng de moskillers met de hand of met een strooier aan. Pas op dat u het gazonzand (ijzersulfaat vermengd met een drager) niet te snel aanbrengt, want dit kan het gras en het mos zwart maken en doden. Breng gazonmoskillers aan bij mooi weer. Sommige moeten na 48 uur worden besproeid als er geen regen is gevallen. Controleer de verpakking voor details.
De controle met een mosverdelger is slechts tijdelijk, tenzij de omstandigheden waarin het mos zich heeft kunnen vestigen, zijn verbeterd.

Gerelateerde artikelen

Een tuinhuis met overkapping biedt volop vrijheid

Inspiratie voor je tuin met betondelen

Wat voor werk doet een hovenier?