VSENV
Image default
Winkelen

Verlichtings regels voor de detailhandel

De juiste verlichting is een belangrijk aspect voor een winkel. De verlichting in een winkel kan namelijk de sfeer bepalen, zodat de klanten met een fijn gevoel kunnen winkelen. 

De verlichting kan zelfs een rol spelen in het koopgedrag van klanten. Wanneer jij als ondernemer een licht installeert wat een warme sfeer achterlaat dan zijn mensen al sneller geneigd om een rondje te lopen in de winkel. Als er een fel wit licht is geïnstalleerd dan is het al snel zo dat mensen niet goed kunnen kijken naar de spullen of kleding die wordt verkocht. In deze blog wordt er toegelicht over wat de regels zijn als het gaat om verlichting in een winkel. 

Blijf consistent met de kleur 

De kleurtemperatuur is een belangrijk onderdeel van een goed ontworpen verlichting lay-out. De kleurtemperatuur heeft verschillende soorten opties. Warme kleuren zijn gele kleuren en koele kleuren zijn wit en blauwe kleuren. Nu vraag je je misschien af waarom een kleurtemperatuur belangrijk is voor een verkoopruimte. Om te beginnen speelt de kleurtemperatuur een rol bij de waarneming van een ruimte door de klant, waarbij warmere kleuren een gezellige sfeer creëren en koelere temperaturen een alerter gevoel opwekken. 

De kleurtemperatuur speelt ook een rol bij de verkoopbereidheid. Als je ruimte te warm wordt ervaren, is de kans kleiner dat klanten iets bij je kopen. De juiste kleurtemperatuur hangt uiteraard af van het type winkelruimte. Het belangrijkste is om in de hele ruimte een consistente kleur aan te houden. Je moet geen warme lampen en koele lampen in dezelfde ruimte hebben, want dat creëert een onprettige contrast voor de ogen. 

Lagen creëren 

De verlichting in een ruimte moet afkomstig zijn van verschillende lichtbronnen om effectief te zijn en zodat de ruimte er goed uitziet. Wanneer je verlichting in lagen aanbrengt door verschillende soorten armaturen te gebruiken met meerdere lichtspreiding richtingen, is dat gemakkelijker voor de ogen en speelt het in op de aantrekkelijke kwaliteit die de moderne klanten tegenwoordig verwachten. 

Maak gebruik van de ramen

Ramen in een winkelruimte kunnen helpen om een natuurlijke licht te creëren in de winkel. Ook bespaart het op verlichtingskosten. Hoewel je ramen wellicht zoveel mogelijk wilt benutten omdat natuurlijk licht het meest aangenaam is voor de ogen van de klanten, moet je er niet te veel op vertrouwen. Als je winkel ‘s nachts open is of stormt, zal het licht van buitenaf niet voldoende zijn zonder kunstlicht te gebruiken. Zorg ervoor dat je wel ramen gebruikt, maar vertrouw er niet te veel op bij het plannen van je verlichting. Doe ook inspiratie op bij partijen als Lichtkunde interieurverlichting

Veiligheid voorop

Veel winkels verlichten belangrijke gebieden, zoals de plaatsen waar zich spullen of kassa’s bevinden, maar laten andere plekken nog vrij donker. Een belangrijke regel bij winkelverlichting is ervoor zorgen dat veiligheid te alle tijde voorop komt. Je wilt ervoor zorgen dat elk gebied waar waar verlichting belangrijk is, verlichting aanwezig is. Dit gaat dan op looppaden, trappen en ingangen. Deze plekken moeten goed verlicht zijn om veiligheidsproblemen te voorkomen.

Soms zijn hier dan ook speciale lampen voor, die je kunt installeren zodat er genoeg verlichting is zonder dat de lampen enorm in de weg zitten. 

Neem dit dan ook zeker mee in je plan van aanpak over verlichting. Als je de interieur laat inrichten dan kan je altijd melden dat je ook lampen op deze plekken geïnstalleerd wilt hebben. 

https://lichtkunde.nl/