VSENV
Image default
Woningen

Zelf boren en schroeven in simpele stappen

De meeste klussen vragen om boor- en schroefwerk, van het ophangen van een gordijnrail tot het vastmaken van een nieuwe verwarming aan de muur. Voordat je begint, wil je zeker weten dat je het juiste materiaal hebt. Koop schroeven en pluggen die voor het materiaal van jouw muur zijn gemaakt, of koop universele die bedoeld zijn voor veel verschillende materialen. Gebruik uiteraard ook de juiste boor voor jouw materiaal: een houtboor gaat stuk als je hem voor metaal gebruikt.

Tips bij het boren

Voordat je gaat boren, is het belangrijk de plek met een leidingzoeker te controleren op stroom- en waterleidingen. Als je een veilig punt op de muur hebt gekozen, dan kun je beginnen met het boorwerk. Wil je in een keramische tegel muur boren?

Plak dan schilderstape of een pleister op de plek waar je wilt boren om te voorkomen dat de boor wegglijdt. Boor je op een ander hard, glad oppervlak, dan voorkom je wegglijden door met een centerpons eerst een klein putje te slaan. Heb je geen centerpons? Niet getreurd: met een spijker en hamer kan het ook.

Tips voor het gebruik van pluggen en schroeven

Nadat het boorwerk klaar is, verwijder je het boorstof uit het gat. Daarna zet je er een plug in met een plug diameter die gelijk is aan jouw boordiameter. Heb jij een muur van zacht gasbeton?

Kies dan liever een plug diameter van 1 millimeter groter dan de boordiameter. Als de plug vast zit, kun je gaan schroeven. Voor de beste grip kies je torx schroeven: deze hebben een kop met een stervormige uitsparing.

Wil je dat de schroefkop niet uitsteekt? Boor dan de eerste paar millimeter van het boorgat verder uit met een boor die dezelfde diameter als de schroefkop heeft.

https://www.schroevenshop.be/blog/