VSENV
Image default
Zakelijke dienstverlening

Persoonlijke groei, outplacement en spoor 2 re-integratie

In organisaties die goede zorg voor hun personeel hebben, is het gebruikelijk om het personeel de mogelijkheid te bieden tot persoonlijke groei, door het volgen van een groepstraining of cursussen, of door individuele coaching of supervisie. Leren over je persoonlijk functioneren is net zo belangrijk als vakmatige kennis: we moeten het werk immers met elkaar doen. En als er allerlei onbedoelde en onbewuste zaken bij of tussen mensen spelen, verhindert dit een goede voortgang van onze arbeid. Met als gevolg een vermindering van productiviteit en kwaliteit van ons werk.

Ook wordt vrijwel iedere organisatie met enige regelmaat geconfronteerd met psychische problemen van werknemers. Steeds duidelijker vindt er een verschuiving plaats dat het management meer oog en begrip heeft voor (potentiële psychische) klachten van werknemers. Immers voorkomen is beter dan genezen. Voor iedere werkgever is langdurig ziekteverzuim een groot probleem, zeker ook financieel want de kosten voor re-integratie spoor 2 kunnen hoog oplopen. Langdurig thuis zitten lost meestal niets op en kost handenvol geld. Een vroegtijdig aangegaan coachingstraject gericht op terugkeer in eigen werk of re-integratie spoor 2 kan een goede investering zijn die slechte ziekteverzuimcijfers voorkomt. En goede begeleiding bij werkhervatting na ziekte, kan een prettig en soepel verlopende re-integratie bevorderen en is ook zeker in het belang van de werknemer.

Preventie en het voorkomen van verzuim is dan ook een van de belangrijkste aandachtspunten voor werkgevers

Re-integratie- en outplacementbureaus kunnen een begeleidende rol spelen bij de integratie van niet-werkenden in de arbeidsmarkt. Immers wie beter zicht heeft op eigen mogelijkheden en functioneren, kan met een open blik op zoek gaan naar een werkplek die passend is. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld via re-integratietherapie of outplacement dat bureau te kiezen waarvan je denkt dat het je qua aanpak en zienswijze aanspreekt.

De meeste re-integratiebureaus hanteren een specifieke methode, waarbij mensen leren de leiding te nemen over hun eigen emoties, gedachten en handelen. Veel van wat wij zeggen, denken, doen of laten, is niet een bewuste keuze, maar wordt door ons brein onbewust aangestuurd. Bewustwording van deze mechanismen opent nieuwe keuzemogelijkheden in ons doen en laten, die de kwaliteit van ons functioneren verhoogt. Wij allen worden voor een groot deel aangestuurd door onze bagage en daardoor komt het dat mensen zo verschillend kunnen reageren in vergelijkbare situaties. Bewustwording van onze mechanismen geeft ons kansen tot verandering en persoonlijke groei.