VSENV
Image default
Zorg

Tips voor het kiezen van een grafmonument

Wanneer uw echtgenoot(e) of een van uw kinderen komt te overlijden, is dat een bijzonder heftige gebeurtenis. De eerste dagen na het overlijden, wordt u geleefd. De naaste personen zullen er alles aan doen om u te ondersteunen tijdens deze moeilijke dagen. Wanneer u een uitvaartverzekering heeft, dan is het in veel gevallen zo dat deze, zodra ze de melding van het overlijden hebben ontvangen, de zorgen voor de begrafenis bij u uit handen nemen. De wensen van de overledene is vaak vooraf besproken en vastgelegd. Ze zullen aan de wensen van de overledene voldoen tijdens de begrafenis.

De vertegenwoordiger van de begrafenisonderneming

Zodra bij de begrafenisonderneming het overlijden bekend is, komen ze bij u langs om het een en ander vast te leggen. Ze kunnen het versturen van de uitnodigingen voor de begrafenis van u overnemen. Ook de dienst en het tijdstip wanneer de begrafenis plaats vindt, wordt vastgelegd. Is een van de wensen dat de overledene thuis moet worden opgebaard, dan zullen zij het regelen ook voor hun rekening nemen. Na de ter aarde stelling kunnen de aanwezigen op een afgesproken plaats de naaste personen condoleren onder het genot van een kopje koffie of andere versnapering met een hapje.

Nadat de overledene is begraven

Enkele dagen of weken nadat de overledene is begraven, wilt u een geschikt grafmonument op het graf laten plaatsen. Een passend grafmonument is van groot belang. Het uitkiezen van een geschikt grafmonument is niet gemakkelijk. U moet kijken wat voor soort monument u wilt hebben. Moet het een liggend en staand monument zijn? Hoe wilt u de afwerking en belettering? Alleen al kijken we naar het materiaal, dan kunt u kiezen uit verschillende soorten natuursteen. Veel personen kiezen voor graniet want het is een materiaalsoort dat vorstbestendig, zuurbestendig en slijtvast is.

Een staand of een liggend grafmonument

Wanneer u het soort steen heeft uitgekozen, moet u de keuze maken of u een staand of een liggend grafmonument wilt hebben. Wanneer u een staand grafmonument kiest, zal dat aan het hoofd van het graf worden geplaatst. Een liggend komt over het graf te liggen. Wanneer u eenmaal weet wat voor een soort grafmonument u wilt hebben, moet u ook de grootte bepalen. Daarna komt de keuze van de afwerking van het grafmonument. Er zijn er die een ruw oppervlak mooi vinden, maar anderen willen een gladgepolijste steen hebben. Tenslotte moet u nog de juiste belettering kiezen. U kunt daarbij kiezen uit gezandstraalde letters, maar ook uit bronzen of van aluminium.

De regels waaraan u zich dient houden

U kunt niet zelf uitmaken wat de grootte van bijvoorbeeld een grafmonument volgens u moet hebben. U dient zich te houden aan de regels die voor een begraafplaats zijn opgesteld. Er zijn begraafplaatsen die ook bepaalde regels hebben voor het gebruik van de materialen van een grafmonument. Er zijn er ook die regels hebben voor wat betreft de vorm en afmeting. Neem die regels vooraf in acht, want als u dat niet doet, dan zou het kunnen gebeuren dat u een grafmonument laat maken dat niet op de begraafplaats geplaatst mag worden. Dat zou achteraf weer voor ergernis en verdriet kunnen zorgen. Houdt dus rekening met de regels, want u heeft tenslotte al genoeg ellende en verdriet gehad. Er zijn veel verschillende soorten grafmonumenten waaruit u uw keus kunt maken.

Wanneer u voorbeelden wilt bekijken bezoek dan de website van Andersgedenkmonumenten.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/