VSENV
Image default
ZZP

Welke dekking moet ik kiezen voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Het is altijd handig om goed verzekerd te zijn. Steeds meer mensen maken dan ook te stap. Steeds meer mensen sluiten een AOV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Velen vragen zich af waarom. En als ik het zou doen, welke dekking moet ik dan kiezen?

Waarom wordt een AOV steeds belangrijker?

Het is altijd handig om goed verzekerd te zijn. Wanneer je arbeidsongeschikt wordt kun je namelijk een vrij fors inkomensverlies lijden. Vooral de ZZP’er zal hier flink onder lijden. Want voor hen is er geen vangnet. Maar ook voor de arbeider in loondienst kan een AOV belangrijk zijn. De werkdruk wordt in ieder beroep vanwege een snel veranderende wereld steeds hoger. Je ziet dan ook dat steeds meer mensen lijden aan mentale gevolgen van werkdruk zoals een burn-out. Dan erbij kan er ten allen tijde iets gebeuren wat je niet verwacht. Je kunt bijvoorbeeld een ongeluk krijgen, of onverhoopt ernstig ziek worden. En dan lig je er sowieso wel even uit, misschien zelfs wel permanent. Hier vind je meer informatie over een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp.

Diverse AOV dekkingen

Je kunt bij een AOV kiezen voor diverse dekkingen. Je kunt je verzekeren van 25% tot en met 100% arbeidsongeschiktheid. Hierbij zijn allerlei soorten variaties mogelijk. Dit is compleet afhankelijk van de verzekeraar. Iedere verzekeraar heeft diverse ‘’plannen’’, tarieven en diensten die worden geboden. Het spreekt uiteraard voor zich dat je met 100% arbeidsongeschiktheid meer betaalt dan met 40% arbeidsongeschiktheid.
Welke dekking er voor jou het beste is hangt af van een aantal dingen.

Wat is voor mij het beste?

De factoren die onder andere een rol spelen zijn je medische conditie, en het risico binnen jouw beroep.

Medische conditie

Het kan zijn dat je al wat ouder bent. Het kan ook zijn dat je al last hebt van mankementen. Dan is het uiteraard zo dat je sneller arbeidsongeschikt kan raken. Wanneer je kern gezond bent, en wellicht nog jong, dan is de kans vrij klein. Aan de andere kant, het is ook goed om als jong en gezond persoon misschien net iets beter verzekerd te zijn dat je momenteel nodig acht. Gezondheid is namelijk veelal een momentopname. Dit kan van de een op de andere dag omslaan

Het risico binnen het beroep

Een andere belangrijke factor is risico. Het risico binnen het beroep is dus veelal bepalend voor de dekking die men kiest. Wanneer je bijvoorbeeld in de bouw werkt, dan heb je een hoger risico. Dit beroep is fysiek zwaar en je woont als het ware je lichaam uit. En iedere dag ligt de kans op ongelukken op de loer. Wanneer je een kantoorbaan hebt, dan heb je het fysiek minder zwaar. Maar misschien is de werkdruk weer aan de hoge kant. Het hangt dus ook veelal af van de persoonlijke situatie. Je kunt desnoods om advies vragen bij de verzekeraar wanneer je zelf absoluut geen idee hebt.

Kosten

Daarnaast spelen ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten een belangrijke rol. Als je namelijk echt opzoek bent naar de beste verzekering dan zullen de kosten erg hoog zijn. Veel zzp’ers kiezen er daarom voor om niet voor de beste te gaan, maar voor de goedkoopste.