VSENV
Image default
Banen en opleidingen

Hoe ergonomisch design kan bijdragen aan een gezonde werkomgeving

Op de werkvloer is het belangrijk om goeie prestaties te leveren. Daarvoor is niet alleen inzet en motivatie nodig, maar ook een gezonde werkomgeving. Ergonomisch design kan hieraan bijdragen en is daarom van groot belang. In deze blogpost leggen we uit hoe dit werkt en wat de voordelen zijn van een ergonomisch ontwerp.

Voordelen van ergonomisch design 

  • Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat ergonomisch design precies inhoudt. Dit is een ontwerp waarbij rekening wordt gehouden met de lichaamsbouw, houding en bewegingen van de mens. Dit betekent dat bijvoorbeeld stoelen, tafels en andere meubels zo zijn ontworpen dat ze passen bij de lichaamsbouw van de gebruiker. Hierdoor ontstaan er geen onnatuurlijke houdingen en wordt de kans op lichamelijke klachten verminderd.

  • Een ergonomisch ontwerp zorgt dus voor een gezondere werkomgeving. Dit heeft verschillende voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Zo leidt een gezonde werkomgeving tot minder ziekteverzuim en dus minder kosten voor de werkgever. Daarnaast kunnen werknemers op deze manier beter en langer presteren, omdat ze zich fysiek beter voelen. Dit heeft weer een positieve invloed op de productiviteit en de sfeer op de werkvloer.

  • Ergonomisch design kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld ergonomische bureaustoelen die ervoor zorgen dat de rug goed wordt ondersteund en de zithouding niet te langdurig is. Daarnaast zijn er ook speciale muizen en toetsenborden die de polsen ontlasten en de kans op RSI-klachten verminderen. Door deze hulpmiddelen te gebruiken, wordt het risico op lichamelijke klachten aanzienlijk verminderd.

  • Ook de inrichting van de werkplek kan bijdragen aan een ergonomische werkomgeving. Zo is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben om te bewegen en kunnen ergonomische kantoormeubelen, zoals zit-sta bureaus, zorgen voor een betere doorbloeding en minder belasting van de spieren. Het is daarbij belangrijk om te kijken naar de persoonlijke behoeften van de gebruiker, omdat ieder lichaam anders is.

  • Een ander voordeel van ergonomisch design is dat het bijdraagt aan een betere werksfeer. Wanneer werknemers zich fysiek beter voelen, heeft dit een positief effect op de motivatie en het welzijn. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot minder stress en meer werkplezier. Daarnaast kan een ergonomische werkomgeving ook bijdragen aan de uitstraling van het bedrijf, wat weer aantrekkelijk kan zijn voor potentiële werknemers.

Het is dus duidelijk dat ergonomisch design van groot belang is voor een gezonde werkomgeving. Het zorgt niet alleen voor minder lichamelijke klachten, maar ook voor betere prestaties en een positieve werksfeer. Hierdoor kan het bedrijf efficiënter en succesvoller opereren.

Daarnaast is ergonomisch design ook van belang voor de duurzaamheid van de werkomgeving. Door meubels en hulpmiddelen te ontwerpen die lang meegaan en eenvoudig kunnen worden gerepareerd, wordt er minder afval geproduceerd en worden grondstoffen bespaard. 

Het is daarom van belang dat bedrijven aandacht besteden aan ergonomisch design op de werkvloer. Dit kan door bijvoorbeeld te investeren in ergonomische meubels en hulpmiddelen en door werknemers te informeren over een gezonde werkhouding. Daarnaast kan een bedrijf ook advies vragen aan een ergonomisch adviseur, die kan helpen bij het inrichten van de werkplek op een ergonomische manier.

 

https://www.vsenv.nl/Hoe-ergonomisch-design-kan-bijdragen-aan-een-gezonde-werkomgeving/