VSENV
Image default
Beauty en verzorging

Hoe wordt een sauna verhit?

Een sauna wordt verwarmd door middel van een saunakachel. Deze kachel verwarmt de cabine tot een temperatuur van 110 graden celsius. Op de saunakachel liggen saunastenen. Deze nemen zeer veel warmte op. Deze warmte verdampt als je water over de stenen giet en ook ontstaat er een hogere luchtvochtigheid. Voor een extra ontspannende werking en gezonde luchtwegen kun je eventueel een lekkere geur aan het water toevoegen, zoals eucalyptus of lavendel.

Verschillende soorten saunakachels

Een saunakachel bestaat uit een warmtebron en een met stenen gevulde korf. De warmtebron verhit de steenmassa, waar je water op kunt gieten om de luchtvochtigheid in de cabine te verhogen. Er zijn verschillende soorten warmtebronnen beschikbaar waarmee je de saunacabine kunt verhitten. Er zijn elektrische kachels, houtgestookte kachels en gasgestookte kachels. In privé sauna’s komt die laatste variant niet veel voor. Een gaskachel is vooral praktisch in situaties als er onvoldoende elektriciteit beschikbaar is. De meeste sauna’s voor thuis, waaronder de Finse sauna van Elite Wellness, zijn voorzien van een elektrische kachel.

Energieverbruik eigen sauna

Bij het aanleggen van je eigen sauna is het verstandig om rekening te houden met het energieverbruik. Gemiddeld genomen verbruikt een thuissauna 415 kWh aan energie per jaar als je vier keer per week een uur lang in je eigen sauna gaat zitten. De energiekosten komen in dit geval uit op zo’n €90,00 voor een sauna in huis. Dit is relatief goedkoper dan wanneer je regelmatig een dagje naar een saunacomplex gaat. Daar komt bij dat het heel veel gemak oplevert als je een eigen sauna hebt. Het voelt zeer luxe als je na een dag hard werken of na het sporten thuis lekker in de Finse sauna van Elite Wellness kunt gaan zitten. De isolatie van de sauna is een belangrijke factor die meeweegt in de energiekosten. Je kunt bijvoorbeeld zelf extra isolerende maatregelen treffen in de ruimte waar je de sauna laat plaatsen, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Goede isolatie zorgt ervoor dat de sauna warmte vasthoudt en er minder gestookt hoeft te worden voor het bereiken en behouden van de juiste temperatuur.