VSENV
Image default
Bedrijven

Een wijnkelder bouwen

Een grote droom van velen is een eigen wijnkelder. Heb jij hier eindelijk plek voor en wil je een wijnkelder gaan bouwen? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Van de omgeving tot de aankleding met wijnmeubels. Alles zal in deze blog aan bod komen.

 

Een goede wijnkelder maken

De belangrijkste factoren in een wijnkelder zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid. Wijnen hebben het namelijk niet graag te warm, maar ook niet graag te koud. Ook houden ze van een hoge luchtvochtigheidsgraad. Een constante temperatuur is voor wijn heel belangrijk. Deze temperatuur moet liggen tussen de 10 en 14 graden Celsius. Dit betekent dat de kelder in de zomermaanden maximaal 14 graden mag worden en in de wintermaanden geleidelijk terug mag lopen naar 10 graden. De luchtvochtigheidsgraad moet tussen de 60 en 75% liggen. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Een te lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de kurk van de wijn krimpt en dat er lucht bij de wijn komt. Buiten deze twee belangrijke factoren zijn er nog dingen waar je op moet letten bij een goede wijnkelder. Zo moet er voldoende beluchting zijn die vrij is van geuren. Er mogen geen aardappelen, uien en prei achtige groenten bij de wijn worden opgeslagen. De geuren hiervan tasten namelijk de wijn aan. De wijn moet worden opgeslagen in een donkere omgeving. Uv-straling is namelijk slecht voor de wijn. Ook moet er sprake zijn van een trillingvrije omgeving.

 

Wijnkelder inrichten met wijnmeubels

Als je een wijnkelder hebt wil je natuurlijk dat deze er ook leuk uitziet. Je kunt je wijnkelder inrichten met wijnmeubels. Zo kun je een eigen barretje maken met wijnmeubels. Denk aan een tafel van een wijnvat en krukken die uitzien als een gigantische wijn kurk. Wijnmeubels kunnen de boel ontzettend opvrolijken. Bovendien passen deze meubels ontzettend goed bij de wijnkelder. Vaak kunnen ze de hoge luchtvochtigheid prima verdragen. Of je ook echt in de wijnkelder gaat zitten om te genieten van je wijn, dat blijft met de lage temperaturen nog maar de vraag. Maar het oog wilt ook wat en dat krijg je zeker door wijnmeubels toe te voegen.

https://www.wineandbarrels.nl/shop/14-wijnmeubels/