VSENV
Image default
Bedrijven

Veel gestelde vragen over Douglas hout

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hout, zo ook het zogeheten Douglas hout. Misschien kom je uit bij dit soort hout wanneer je een overkapping wil plaatsen, of houten wandpanelen wilt bestellen. Het hout is afkomstig van de Douglasspar die groeit in Noordwest-Europa. Doordat het hout een hoge sterkte heeft, is deze houtsoort zeer breed toepasbaar. In dit artikel lees je meer over de houtsoort en krijg je antwoorden op de veel gestelde vragen over Douglas hout.

Wat is de oorsprong van Douglas hout?

De Douglasspar, ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Pseudotsuga menziesii, valt onder de familie van de dennenbomen. De bomen hebben een grove gegroefde bruine bast en de jonge bomen zijn te herkennen aan de harsbolletjes. Deze bolletjes geven een citronella-achtige geur af, wanneer je deze plat drukt. Houten wandpanelen van Douglas hout zijn voorafgaand natuurlijk gedroogd en worden bovendien in Nederland geproduceerd. Oorspronkelijk komt de Douglasspar uit Noord-Amerika, waar deze bekend is onder de naam Orgeon Pine.

Is Douglas hout duurzaam?

Duurzaamheid is ook als het gaat om hout ontzettend belangrijk. Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3, wat bekent dat het een houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Duurzaamheidsklassen gaan tot de factor 5, waarbij een hoger cijfer betekent dat de houtsoort duurzamer is. De duurzaamheid van dit hout heeft te maken met het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Dit heeft gunstige eigenschappen als het gaat om duurzaamheid. Houten wandpanelen gaan dus een lange tijd mee, omdat het kernhout hars bevat dat zich na verloop van tijd verhardt. Door deze verharding kan de schimmel welke leidt tot rotting minder vat op het hout, waardoor het dus langere tijd mee gaat.

Welke opties voor afwerking zijn er?

Het Douglashout dat in Nederland geproduceerd wordt is FSC gecertificeerd en heeft vier oppervlakte afwerkingen. Zo kun je kiezen voor fijn bezaagd, geschaafd, groef/glad en grove ribbel/vlak. Wel verkleuren houtsoorten na een bepaalde tijd en zo ook de Douglas. Deze verkleurd gemiddeld zelfs sneller dan andere houtsoorten. Zorg dus dat je het hout goed behandeld.

https://wandpanelenhout.nl/