VSENV
Image default
Mode en Kleding

Is het kunst of namaak?

Zeker bij dure schilderijen is het van belang om te weten of het echte kunst van de kunstenaar is of een namaak versie. Om dit te onderscheiden zijn er tal van kunstkenners, handelaren en museumdirecteuren die zich hierin hebben gespecialiseerd en met hun expertise kunnen achterhalen of het echt is of een goede namaak. Ondanks deze expertise is de schatting dat in museums wereldwijd er honderden vervalste schilderijen hangen, waarvan iedereen denkt dat het echt is. Kunst is natuurlijk de grootste markt waar vervalsingen regelmatig voorkomen. Dit heeft niet altijd betrekking op schilderijen, maar ook beeldjes, oude munten en overige kunstobjecten worden regelmatig vervalst. Dit probleem komt niet alleen voor in de kunstbranche, ook de kledingbranche heeft te maken met namaak artikelen. Het meest tot de verbeelding spreekt een Gucci pet of riem die aangeboden wordt terwijl je op het strand ligt op een zonnige bestemming. Een studie toonde in juli 2015 aan dat de modebranche in de EU jaarlijks een verlies heeft van 26,3 miljard door namaakartikelen. Dit is natuurlijk schrikbarend hoog. Om zeker te weten dat je hiervan niet onderdeel bent is het aangeraden om alleen luxe kleding van een goed merk te kopen in een officiële winkel.

Namaak is niet altijd slecht

Als je weet dat iets namaak is en je kan het voor een prikkie kopen is dat natuurlijk helemaal niet gek. Wie kan er bijvoorbeeld een schilderij kopen van van Gogh en deze tentoonstellen in de woonkamer? Met een goede imitatie heb je hetzelfde schilderij aan de muur hangen als het dure werk. Van alle bekende werken in de kunstwereld kan je goedkope imitaties kopen. Hiermee doe je niemand kwaad mee, zolang iedereen maar op de hoogte is dat deze nep is. Zo zijn er nog veel namaak kunst of namaak artikelen die je gewoon kunt kopen en van kunt genieten. China is toch wel de koploper in het maken van namaakartikelen en deze in grote getallen verspreiden over de rest van de wereld. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Alibaba en je ziet direct honderden als niet duizenden artikelen die gemaakt zijn. Deze zijn gewoon vanuit Nederland te bestellen en worden ook nog eens relatief snel bij je afgeleverd. 

Het lijkt echt, maar het is het niet

Allemaal leuk en aardig namaakartikelen, maar er zijn ook dingen die echt lijken maar het toch niet zijn. Dit zie je bijvoorbeeld terug in een strap on voor mannen en vrouwen in alles lijkt op iets realistisch, maar dit toch niet is maar wel voor plezier zorgt. Een ander voorbeeld en wat de laatste tijd erg hip is zijn de zogenaamde deepfake videos. Hier zie je iemand praten, maar wat diegene zegt is gemanipuleerd, waardoor het net lijkt of degene allemaal rare teksten er uit gooien. Hiermee worden veel mensen op het verkeerde been gezet. Deze illusies zullen komende jaren nog vaker voorkomen en waarschijnlijk voor de nodige