VSENV
Image default
Gezondheid

Beste matrassen 2021: een koopgids om het beste matras te vinden

Hoe je het beste matras koopt

Er is niets beter dan fris en verjongd wakker worden na een goede nachtrust. En niets is erger dan woelen en draaien vanwege een bobbelige of slecht passende matras. Daarom gingen we met onze matrasdeskundige om de tafel zitten en stelden hem onze meest dringende vragen. Lees verder om te ontdekken wat hij te zeggen heeft over het kiezen van het beste matras.

Hoe kies je een matras

Welke soorten matrassen zijn er?

Bij het kopen van een matras is het belangrijk dat je weet welk type matras je zoekt. In het volgende deel leiden we je door het vinden van de juiste matras op basis van je slaapvoorkeuren. Hier geven we je een korte beschrijving van elk type matras en hun opmerkelijke kwaliteiten. 

Latex matrassen

Latex matrassen zijn milieuvriendelijk, natuurlijk koel, en comfortabel. Ze passen zich aan de algemene vorm van je lichaam aan, maar veren weer terug als je je bewogen hebt. Ze zijn ook erg duurzaam.  Een paar dingen om in gedachten te houden: latex matrassen hebben de neiging iets duurder te zijn dan andere en omdat ze zo veerkrachtig zijn, kan je partner er soms last van hebben als je de neiging hebt te bewegen. 

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen vormen zich helemaal naar je lichaam. Daardoor verlicht traagschuim de meeste druk die je tussen je lichaam en de matras zou kunnen voelen. Dit helpt je met de bloedsomloop en kan pijn in je heupen, schouders, en andere drukpunten verminderen. Het beste van alles is dat dit zachte materiaal pluche en comfortabel is.Dingen om rekening mee te houden: Sommige mensen houden niet van het gevoel dat ze “wegzakken” in hun bed en traagschuim kan te warm zijn voor sommige slapers. 

 

Koudschuim matrassen

Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd omdat het schuim is met een hoge veerkracht. De beste koudschuim matrassen hebben een HR-waarde van 50 of hoger. Een goed koudschuim matras is minimaal 25 cm dik en kost minimaal 400 euro. Door de open celstructuur veert koudschuim sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan andere schuimsoorten. Door de veerkracht ontstaat er geen kuilvorming bij de heupzone of matras moeheid. 

Binnenvering matrassen

Binnenveringmatrassen zijn een veel voorkomende soort matras. Ze hebben een fundering (vaak van wol), een centrale kern (waar veren en spiraalveren in zitten), en een bovengedeelte dat gestoffeerd is voor comfort. De spiraalveren bieden luchtcirculatie binnen je matras, wat een verkoelend effect kan hebben. Sommige binnenveringmatrassen hebben individueel omhulde spiraalveren. Dit zijn binnenveringmatrassen waarvan de spiraalveren met titanium of staal omwikkeld zijn. Hierdoor kan de matras zich beter naar het lichaam vormen.  Dingen om in gedachten te houden: Hoe dikker de spiraalveren in je matras, hoe meer steun hij geeft. Als je partner veel beweegt terwijl hij slaapt, kun je de beweging meer voelen dan met een traagschuim matras. 

Hybride matrassen

Hybride matrassen combineren veren met traagschuim. Hierdoor kunnen slapers de steun van de veren hebben en tegelijk genieten van de drukverlaging die komt met de contourvormende kwaliteit van traagschuim. Hybride matrassen kunnen voorzien zijn van traditioneel traagschuim, latex, en zelfs gel traagschuim. 

Wat zijn de beste matrassen? 

De beste matras is niet voor iedereen dezelfde. Dat hangt grotendeels af van je slaapvoorkeuren. In het algemeen kan de volgende informatie je helpen een matras voor je slaapstijl uit te kiezen: 

Beste matras zijslapers

Zijslapers hebben een ondersteunende matras nodig die niet te veel druk op hun schouders of heupen uitoefent. Hybride matrassen kunnen voor dit type slaper een prima keuze zijn.  

Beste matras rugslapers

Als je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je een matras hebt die je lichaam ondersteunt en uitgelijnd houdt met steun voor je schouders en heupen. Het beste type matras is er een dat medium stevig is. 

Beste matras buikslapers

Als je op je buik slaapt, overweeg dan een stevige matras. Dit houdt je heupen in lijn met de rest van je ruggengraat en helpt je een pijnlijke rug te voorkomen. Innerspring en hybride matrassen werken goed voor deze slaaphouding. Lees voor meer ook ons bericht over slaapkamerideeën voor een betere slaap. 

Belangrijke punten om te overweggen voor een matras

Voor wie is deze matras bestemd?

Als je voor jezelf koopt of voor jou en een partner, is het intuïtief om te investeren in een matras van hoge kwaliteit dat lang meegaat.  

Hoeveel wil je aan een matras uitgeven?

Iedereen heeft zijn eigen prijsklasse bij de aankoop van een matras, en het is een belangrijke factor bij bijna elke matrasaankoop. Terwijl je nadenkt over hoe je een matras koopt, wil je je ideale prijs voor een matras overwegen, en ook het meeste dat je bereid bent aan een matrasaankoop uit te geven. Bij het overwegen van de ideale prijs is het de moeite waard na te denken over hoeveel waarde je hecht aan een goede nachtrust en – belangrijker – hoe lang je van plan bent je matras te bezitten. Hoewel 2000 euro voor een topmatras een stevig prijskaartje lijkt, kan dat matras een koopje zijn als het 10+ jaar meegaat.

Heb je een specifieke maat of stijl matras nodig?

Als je al een bedbodem bezit of een voorkeur hebt voor een specifieke maat matras, helpt dat je je lijst van mogelijkheden in te perken. Het maakt het ook gemakkelijker om je matrasaankoop te budgetteren, want er is een aanzienlijk prijsverschil tussen verschillende matrasstijlen en -maten.

Momenteel zien we ook een aantal gasten die hulp nodig hebben bij het kopen van een matras voor een verstelbare basis, of omgekeerd. Gelukkig zijn de meeste matrassen compatibel met verstelbare bodems.

Je slaapgewoonten & voorkeuren

De juiste pasvorm vinden voor je slaapgewoonten en voorkeuren is meestal het moeilijkste deel van hoe een matras te kopen.

Veel mensen hebben misvattingen over welke soorten matrassen het meest comfortabel en ondersteunend zijn. Dat maakt het maar al te gemakkelijk om de verkeerde matras te kopen voor je lichaam, je voorkeuren, en je stijl van slapen.

Hier zijn een paar van de belangrijkste gebieden waar onze Comfort Coaches op letten als ze Verlo gasten helpen bij het kopen van een matras:

In welke positie slaap je?

Je slaaphouding speelt een grote rol bij hoe een matras te kopen. Een goede matras zal zich tijdens de slaap naar je lichaam voegen, drukpunten verlichten en de natuurlijke contouren van je lichaam ondersteunen. Je slaaphouding bepaalt waar die drukpunten en contouren zich voordoen, en ook hoeveel drukontlasting en contoursteun je nodig hebt.

Tip van de coach: Veel mensen vallen in slaap in de ene houding, en verschuiven dan in hun slaap naar een andere. Je zult willen noteren in welke positie je in slaap valt en in welke positie je wakker wordt.

Heb je slaapgerelateerde pijn?

Veel mensen gaan ’s avonds met een goed gevoel naar bed, om dan wakker te worden met nekpijn, pijnlijke gewrichten, en een pijnlijke rug. Als dit bekend klinkt, wil je de hulp van een expert bij het kopen van een matras. Veel van deze symptomen ontstaan door verkeerde opvattingen over welke soorten matrassen het beste zijn voor ondersteuning van nek, gewrichten en rug. Tot overmaat van ramp herhalen veel mensen deze zelfde fouten bij het kopen van een nieuwe matras.

Tip van de coach: Blijven je pijnen en pijn de hele dag aanhouden? In dat geval kunnen ze niets met je matras of slaapgewoonten te maken hebben. Als dat zo is, zal een nieuwe matras op zich niet noodzakelijk de verlichting bieden die je nodig hebt.

 

https://slaapwijsheid.nl/