VSENV
Image default
Gezondheid

Een soa op je tong: Wat te doen als je een soa vermoedt?

Als je sexueel actief bent, is de kans groot dat je op een bepaald moment in je leven een soa hebt opgelopen. Soa’s kunnen op verschillende plaatsen voorkomen, en één van die plaatsen is op je tong. Geloof het of niet, maar veel mensen realiseren zich niet dat ze soa’s op hun tong kunnen oplopen tot ze symptomen krijgen. In deze blog bespreken we de verschillende soa’s die je op je tong kunt krijgen en wat je het beste kunt doen als je een soa op je tong vermoedt.

Symptomen soa op tong

Zoals we al eerder zeiden, hoef je niet per se klachten te krijgen als je een soa hebt. Toch kan een soa in je mond bepaalde klachten geven, zoals bijvoorbeeld als je last hebt van een soa op je tong. De meest gehoorde klacht hierbij zijn pijnlijke bultjes op je tong die je eerder niet had. Dit is vooral het geval bij syfilis. Daarnaast kunnen ook andere soa’s in je mond problemen geven. Voorbeelden hiervan zijn gonorroe en chlamydia. Als je ook een soa op je tong vermoedt, kun je je het beste snel laten testen.

Testen op soa op tong

Testen voor een soa op je tong kun je eenvoudig doen met een orale soa test. Hiervoor kun je natuurlijk naar de GGD of dokter gaan. Veel mensen zien dat echter vaak niet zitten omdat ze te maken krijgen met allerlei vervelende vragen. Daarnaast kan er veel tijd verstrijken voordat je een afspraak krijgt en nog langer voordat je je resultaten terug krijgt. Gelukkig kun je ook zelf een soa test bestellen als je een soa op je tong vermoedt. Het is hierbij goed om te weten dat je deze testen beter online bij een testaanbieder kunt bestellen dan een zelftest halen bij een drogist. Hieronder vertellen je precies waarom.

Een test voor soa op tong bestellen

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de meeste soa zelftesten die je bij een drogist kan kopen, lang niet allemaal even betrouwbaar of specifiek zijn. Dat laatste houdt in dat veel zelftesten valse positieven geven. Ook kunnen zij de verschillende soa’s niet allemaal even goed opsporen. Het grote voordeel van een test voor een soa op tong en andere plekken online bestellen is dat de uitstrijkjes ook worden geanalyseerd in een lab. Deze laboratoria voldoen aan dezelfde standaarden als die van de GGD en huisarts, dus heb je een grotere kans op een betrouwbaar resultaat. Nu weet je precies wat je moet doen als je een soa op je tong vermoedt!