VSENV
Image default
Gezondheid

Er is veel vraag naar Corona sneltesten

Tijdig en goed testen kan verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Bedrijven in de zorg en productiebedrijven hebben daarom behoefte aan een eenvoudige en zeer betrouwbare test. Ze willen niet ongeveer twee dagen moeten wachten op de uitslag van een coronatest. Het liefste willen ze binnen een kwartier de uitslag van de coronatest hebben. Door een snelle uitslag kunnen de verzuim- en absentiekosten van het personeel ongetwijfeld behoorlijk worden beperkt. Door antigeen sneltesten, zoals bijvoorbeeld de Healgen Covid-19 antigenen sneltest, kan aan die behoefte van bedrijven worden voldaan.

Waaruit bestaat een Corona antigeen sneltest?

Een Corona antigeen sneltest bestaat uit een plaatje en een wattenstaafje. Het wattenstaafje moet in je neus worden gestopt. Op het plaatje kun je binnen een kwartier zien of je sporen van het coronavirus in je neus hebt. Die sporen worden antigenen genoemd. Heb je antigenen in je neus? Dan verschijnen er twee streepjes op het plaatje. Je kunt deze test overigens niet zelf uitvoeren. De test moet worden uitgevoerd door een zorgverlener met een BIG-registratie. Het uitvoeren van een sneltest vereist weinig handelingen. Ook is er geen extra apparatuur nodig.

De betrouwbaarheid van een Corona sneltest

Natuurlijk moet een Corona sneltest betrouwbaar zijn. De Healgen Covid-19 antigenen sneltest is gevalideerd. Bovendien heeft deze test een CE- markering, en is de test goedgekeurd door het ministerie van VWS. Het is een test met een hoge betrouwbaarheid en een nauwkeurigheid van boven de 96,3%. Bij een negatieve uitslag heeft de persoon die getest is geen corona. Heeft die persoon toch klachten? Dan kan eventueel besloten worden om ook nog een pcr-test uit te voeren. Deze betrouwbare test wordt gebruikt in de teststraten van de GGD. Er moet doorgaans wel enkele dagen gewacht worden op de uitslag.

Het nut van een sneltest

Waarom is een sneltest nuttig? Een corona antigenen sneltest kan bijvoorbeeld gebruikt worden om besmettingsrisico’s of scholen of bij mensen met vitale beroepen in te schatten. Ook kan de test worden ingezet om bijvoorbeeld de passagiers van een vliegtuig te controleren.

De verkrijgbaarheid van Corona antigeen sneltesten

Er zijn virologen die graag willen dat er veelvuldig wordt getest. Een goede verkrijgbaarheid van de sneltesten moet dat mogelijk maken. Volgens die virologen is een sneltest een goede optie voor een breder gebruik van testen in de samenleving. Er is gelukkig goed nieuws. Antigeen sneltesten zijn inmiddels in voldoende mate beschikbaar.