VSENV
Image default
Groothandel

Zadelkruk accessoires / onderdelen

Zadelkruk accessoires / onderdelen

 

Een zadelkruk vraagt over het algemeen weinig onderhoud en bij normaal gebruik gaat deze kruk op wielen jarenlang mee. Afhankelijk van de (werk) omgeving waar dit zitmeubel gebruikt wordt zijn er een aantal aandachtspunten.

 

Zadelkruk (kapperskruk) in een kapsalon

Kappers hebben vanuit ergonomisch standpunt een zwaar en risicovol beroep. Dagelijks werken zij langdurig in een onnatuurlijke houding waardoor zij een verhoogd risico lopen op musculoskeletale aandoeningen (MSA). In deze beroepsgroep hebben een bovengemiddeld aantal werknemers regelmatig last van hun schouders, nek, ellebogen, polsen en knieën. Het is voor een kapper dan ook essentieel dat hij/zij veel aandacht besteed aan een goed ingerichte werkplek. Hierbij mag een zadelkruk niet ontbreken. Door de actieve ergonomische zithouding verminderd de kans op nek-/rugklachten en wordt men minder snel moe.

 

Dankzij de zwenkwielen krijgen deze krukken een grote mobiliteit en kan de kapper zich makkelijk rondom de klant bewegen. Om het rolvermogen zo groot mogelijk te houden is het belangrijk dat de wielen haar en stof vrij gehouden worden. Dit kan met een stevige borstel maar in incidentele situaties kan het nodig zijn om vuilresten met een pincet te verwijderen.

 

Zadelkruk onderhoud thuis en op kantoor

Steeds meer mensen wisselen werken op kantoor en thuis met elkaar af. Het is dan ook belangrijk om ook hier een juiste werkhouding te hebben zodat onnodige lichamelijke klachten worden voorkomen. Ondanks dat u op kantoor of thuis waarschijnlijk niet zo veel last van haren zult hebben als in de kapsalon is het toch verstandig om met enig regelmaat de wielen van uw zadelkruk schoon te maken.

 

Zadelkruk onderdelen vervangen

Zoals al eerdere gememoreerd heeft een zadelkruk vrijwel geen onderhoud nodig en zult u geen onderdelen hoeven te vervangen. Mocht dit door een defect of ongelukje toch nodig zijn dan is in principe ieder onderdeel van de kruk vervangbaar. Het is echter wel aan te raden om voor aankoop van een nieuw onderdeel te kijken of u deze kunt demonteren en dus vervangen. Vrijwel alle zadelkrukken kunnen zonder gebruik van gereedschap gemonteerd worden. Dankzij de conische sluitingen hechten de onderdelen zich stevig aan elkaar. Dit gemak bij het monteren kan bij het vervangen van een onderdeel problematisch worden. Na langdurig en intensief gebruik zullen de onderdelen dermate vast zitten dat deze moeilijk los te krijgen zijn.

 

Zwenkwielen zijn relatief eenvoudig te vervangen. Deze zijn voorzien van een stift en kunt u met enige kracht uit het tapgat van het voetkruis trekken. Moeilijker wordt het als u bijvoorbeeld een lekke gasveer wil vervangen. Neem hiervoor contact op met een specialist voordat u het zelf gaat proberen. Dit voorkomt een hoop ergernis.

 

Zadelkruk accessoires op een rijtje

–          Zadelzit

–          Gasveer

–          Voetkruis

–          Zwenkwielen

Tot slot

Zadelkrukken zijn ergonomische zitmeubelen die steeds populairder worden omdat de natuurlijke en actieve houding waarin de gebruiker wordt gedwongen te zitten veel lichamelijke klachten kan voorkomen. Een ieder die een lange tijd achtereen in een zelfde houding zijn of haar werk doet zou een dergelijke kruk op wielen moeten overwegen.

 

Tabouret Benelux

 

https://www.tabouretbenelux.com/zadelkruk