VSENV
Image default
Hobby en vrije tijd

Een smid en zijn ambacht: wat kunnen we er vandaag de dag nog van leren?

Smeden maken dingen van metaal. Ze gebruiken ijzer (of het afgeleide, staal) dat ze in een smederij verhitten tot het heet genoeg is om met hamers, beitels en aambeelden te werken. Smeden maken voorwerpen zoals hoefijzers, kandelaars, zwaarden, smeedijzeren hekken, loodhoudende portieken, leuningen, beeldhouwwerk, gereedschap en nog veel meer.

Het woord ‘smid’ komt van de activiteit ‘smeden’ van ijzer (het ‘black metal’). IJzer wordt ‘black metal’ genoemd omdat het zwart wordt als het in een vuur wordt verhit. De ‘smid’ bit komt van het woord ‘smite’ wat ‘slaan’ betekent. Iemand die ijzer slaat voor de kost is dus een smid.

Smeden gebeurt natuurlijk ook met andere grondstoffen

In werkelijkheid gebruiken smeden ook andere metalen zoals koper, brons, aluminium, messing en titanium, vooral voor artistieke stukken. Smeedijzer is de zuiverste vorm van ijzer, en staal is een mengsel van ijzer en tussen 0,3 en 1,7 gewichtsprocent koolstof. Hoe meer koolstof het ijzer bezit, hoe harder het kan worden gemaakt. Gietijzer bevat tussen 2,0% en 6% koolstof in gewicht en is bros.

Verschillende technieken voor het beoogde resultaat

Smeden beeldhouwen, lassen, thermisch behandelen en afwerken van het metaal om het in de staat te krijgen waar ze naar streven. Wanneer het metaal in het vuur wordt gezet, gloeit het rood, gevolgd door oranje en geel wat het beste punt is voor de smid om het te bewerken. Door het metaal verder te verhitten, zal het wit gloeien en vervolgens smelten.

Om het laatste item te maken, zal de smid een combinatie van de smeedprocessen gebruiken die buigen, krimpen, ponsen (het maken van gaten en indrukken), tekenen (het verlengen van het metaal) en verstoren (het metaal dikker maken in de ene dimensie door het in te korten in de andere).

Lassen wordt voornamelijk gebruikt voor verbindingen

Lassen wordt gebruikt om twee of meer stukjes metaal aan elkaar te verbinden. De afwerking kan bestaan uit het polijsten en ophelderen van het metaal met een draadborstel of schuurpapier of het gladstrijken van bramen en ongewenste scherpe randen met een vijl. Het metaal kan ook worden afgewerkt met verf, olie en was.

Vroeger was smeden een stuk populairder

Een smid is zeer bedreven. Hij moet de eigenschappen van elk metaal waarmee hij werkt kennen en snel kunnen werken voordat het metaal te veel afkoelt. Veel van de technieken vereisen een goede hand-oog coördinatie en jarenlange oefening om ze te perfectioneren.

Lokale smeden kwamen vroeger meer voor in de tijd dat veel mensen met paarden rondliepen. Het is echter belangrijk om uw lokale smid te steunen, want het zou erg triest zijn om de handel te zien uitsterven. Het kopen van een handgemaakte kandelaar van een smid is veel leuker dan het hebben van een massaproduktie die veel andere mensen hebben.

Het in gebruik nemen van een tuintrekker of metalen trap betekent dat u een op maat gemaakt werkstuk kunt hebben dat een leven lang meegaat en dat u ook uw lokale economie ondersteunt, dus waarom zou u niet eens kijken wat uw lokale smid voor u kan doen.

https://123smeden.nl/pages/smeltkroes