VSENV
Image default
Industrie

Leer meer over de belangrijkste waterzuiveringsprocessen

Weet u hoe gezuiverd water bij ons thuis aankomt? Bekijk de 4 stappen van het zuiveringsproces in detail met eenvoudige en toegankelijke taal!

Elke stad heeft een zuiveringsinstallatie, die het water dat uit de rivieren komt zuivert. Dit water zit vol met onzuiverheden en microben, en om het te kunnen gebruiken door de bevolking moet het worden gezuiverd. Er zijn verschillende fasen in het waterzuivering proces. Laten we kijken naar wat elk proces bereikt.

 

Flocculatie

Het eerste waterzuivering proces wordt flocculatie genoemd. Rivierwater komt de zuiveringsinstallatie binnen en wordt opgeslagen in een groot depot. In deze storting, ontvangt het kalk en aluminiumsulfaat oplossing. Deze stoffen absorberen de onzuiverheden die zich aan het oppervlak van het water bevinden en gaan in de vorm van vlokken naar de bodem van de tank. Daarom wordt het proces flocculatie genoemd.

 

Decantatie Tank

Vanuit de flocculatietank wordt het water naar de decantatietank geleid. In dit proces krijgt het water stoffen om het duidelijker te maken. De vlokken, die zwaarder zijn dan het water, blijven op de bodem van de vijver liggen. Op dit moment wordt een nieuw proces uitgevoerd.

 

Zandfilter

Het water gaat door dit filter dat meerdere lagen heeft. Het water gaat door het tankproces van boven naar beneden, door een laag grof grind, dan door een laag fijn grind, dan door een laag grof zand, en ten slotte door een laag fijn zand.

In deze lagen van het filter laat het water zijn onzuiverheden achter, maar is het nog niet gezuiverd voor consumptie. Het water wordt nu doorgestuurd naar de laatste waterzuivering.

 

Chlorering

In dit proces van waterzuivering wordt het bereid voor menselijke consumptie. Daarin vinden we nog steeds microben die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het water wordt naar een chloortank (groen gas) geleid met eigenschappen om de microben in het water te doden. Dit proces wordt chlorering genoemd.

 

En waar gaat het water naartoe?

Het gezuiverde water gaat naar een groot reservoir, dat wordt opgeslagen voor distributie. Die verdeling wordt geregeld door een klep of transmissie. Deze klep geeft het water vrij dat onze huizen bereikt, vrij van onzuiverheden en gezuiverd.

Wanneer het in onze huizen landt, kan het gebruikt worden voor persoonlijke hygiëne, schoonmaken, koken en drinken. We doen het water in het filter om het nog meer te zuiveren en vrij te maken van onzuiverheden die schadelijk zijn voor onze gezondheid.