VSENV
Image default
Industrie

Werken als een kraanmachinist

Werkzaam in de bouw of wil je gaan werken in de bouw? Dan krijg je te maken met een kraanmachinist. Dit is iemand die zware machines bedient zoals een hijskraan, maar ook graafmachines en andere kranen. De bediening vindt vaak plaats vanuit een cabine maar het is ook vaak het geval dat de machinist vanaf de grond met radiografische besturing, zoals de Nova S de machine bestuurt. Lijkt het werk als kraanmachinist ook iets voor jou, lees dan vooral verder. In dit artikel gaan we in op de opleidingen, werklocaties en welke kranen er bediend worden, zoals een bediening bovenloopkraan.

Een kraanmachine

Voordat we uitleggen waar je kan werken, wat voor opleiding je moet hebben afgerond en welk salaris je verdient, is het van belang om te weten wat een kraanmachine is. Een kraanmachine, of kraan, is een toren van metaal die is uitgerust met kabels en katrollen. Hiermee kan de machinist objecten ophijsen, maar ook verplaatsen en neerzetten. Dit doen ze in veel gevallen met de Nova S, of een ander radiografische besturing. Onderstaand lichten we een aantal kraanmachines verder toe.

Hijskraan

Deze constructie wordt vast aan de grond bevestigd, waarbij de kraan kan worden gedraaid en in hoogte worden versteld. Wanneer je kraanmachinist wil worden en deze bediening van bovenloopkraan voor je rekening wil nemen, dan zit je in een cabine bovenaan in de kraan.

Torenkraan

Dit is een hoge bouwkraan van soms wel honderd meter hoog. Ook deze kraan is verankerd in de grond door middel van een betonnen voet. Omdat dit een specifieke kraan is, kun je je specialiseren in dit type kraan. Dit kun je dan doen door je te specialiseren in de Nova S van deze kraan. Daarnaast zijn er cursussen die relevant zijn voor deze machinist, namelijk ‘’Machinist vaste torenkraan’’ of ‘’Veilig werken met een torenkraan’’.

Opleiding en werkplaatsen

Om kraanmachinist te worden van kranen en bediening bovenloopkraan voor je rekening te nemen, dien je een MBO-opleiding hebben afgerond. Dit is bijvoorbeeld de opleiding Machinist GWW (grond, weg- en waterbouw), Machinist grondverzet, Machinist wegenbouw of Machinist hijswerk. Daarnaast dient een kraanmachinist nog te beschikken over een vakbekwaamheidscertificaat van stichting TCTV (Toezicht Certificatie Verticaal Transport).

Kraanmachinisten werken met name op bouw-, sloop-, transport- en offshore-industrie, waarbij ze te maken krijgen met uitvoerders, grondwerkers, magazijnmedewerkers, dokmeesters als ook chauffers.

https://www.hetronic.nl/radiografische-zenders/nova-s-serie/