VSENV
Image default
Meubels

Hoe hoog moet mijn bureau zijn?

Een behoorlijk belangrijk aspect van welke werkplek dan ook is het bureau. Het grootste aandeel van de mensen die actief zijn in het bedrijfsleven zit een groot deel van de dag achter het bureau. Het is dus extreem belangrijk dat het bureau zo goed mogelijk versteld is, zodat je zo lang mogelijk geconcentreerd aan het werk kunt. Iedere werknemer moet comfortabel kunnen werken. Maar wat is nu de ideale hoogte voor een bureau?

Wanneer je een bureau op de verkeerde hoogte instelt dan kan dit zorgen dat je continu je houding aanpast, dit gaat gepaard met lichamelijke klachten. Daarom is de juiste hoogte van extreem groot belang. Maar hoe zorg je voor de juiste hoogte?

Het belangrijkste aspect van de goede hoogte van een bureau is lichaamslengte. De arbo-wetgeving voor werkplekken zijn behoorlijk streng, daarom bestaan de doorsnee bureau eigenlijk al niet meer op kantoor. Een bureau dat door de arbo is goedgekeurd moet aangepast kunnen worden aan iemand zijn lichaamslengte.

De ideale mogelijkheid is uiteraard een verstelbaar bureau. Een bureau met een vaste hoogte wordt voor veel bureau met een vaste hoogte worden door een hoop bedrijven nog gewoon gebruikt. Deze zijn ongeveer 75 centimeter hoog.

Het afstellen van een bureau op basis van lichaamslengte is de makkelijkste methode om je aan vast te houden. Door het bureaublad op de goede hoogte te verstellen kun je een ergonomischere houding aanhouden.

Wanneer een bureau verkeerd is afgesteld dan kun je hier dus lichamelijk klachten van gaan ondervinden. Wanneer een bureau te hoog staat afgesteld, dan zul je onbewust de schouders gaan optrekken. Dit kan zorgen voor pijn in de rug, schouders en in de nek. Wanneer een bureau te laag staat, dan ga je een voorovergebogen houding aannemen. Dit kan zorgen voor klachten in de rug.

De ideale bureauhoogte verschilt per lichaamslengte, hieronder geven we deze aan (De eenheden zijn aangegeven in centimeters, links representeert de lichaamslengte, rechts is de ideale hoogte van het bureau.)

 • 150 – 62
 • 155 – 64
 • 160 – 66
 • 165 – 68
 • 170 – 70
 • 175 – 72
 • 180 – 74
 • 185 – 76
 • 190 – 78
 • 195 – 80
 • 200 – 82

Een bureau met een standaard hoogte.

Wanneer je geen verstelbaar bureau hebt om je werk aan te doen, dan heb je een bureau met vaste hoogte. Je kunt dan het beste kiezen voor een bureau van 75 centimeter. Je kunt 2 centimeter van deze maatstaf afwijken. Dit is de hoogte die in de meeste kantoren staat.

Wanneer je kleiner bent dan 170 centimeter, dan kun je het beste de zithoogte van de bureaustoel verhogen en een voetsteun toepassen, op deze manier zorg je toch voor een ergonomische houding. Je dient er wel rekening mee te houden. Dat er tussen de bovenbenen een hoek van 90 graden moet zijn.

Wanneer je langer bent dan 180 centimeter, dan is het verantwoorder om te gaan voor een bureau dat je in hoogte kunt verstellen.

De juiste werkhoogte heeft enorm veel invloed. Zorg er altijd voor dat de schouders ontspannen zijn.

Ben je eruit? 

Weet jij al hoe hoog het bureau moet zijn? Dan is het tijd om te kijken naar wat voor bureau jij nu mooi vindt. Zo kan je namelijk uit mooie verschillende kleuren en stijlen kiezen die mooi kunnen passen in jouw thuiskantoortje. Denk aan een stoer industreel bureau of aan een warm landelijk bureau bijvoorbeeld. De de uitstraling van een bureau ligt daarbij vaak ook aan wat voor een materiaal er wordt gebruikt. Je kan voor de standaard spaanplaat of hout kiezen, maar stalen bureaus en glazen bureaus zijn ook mooie opties.