VSENV
Image default
Mode en Kleding

Waarom goedkoop textiel slecht is voor het milieu

Goedkoop textiel vergroot ook de impact van de fast fashion. Polyester is een van de meest populaire stoffen. Het is afgeleid van fossiele brandstoffen, draagt bij aan de opwarming van de aarde en kan microvezels afgeven die het plastic in onze oceanen doen toenemen als het door de was wordt gehaald. Maar zelfs “natuurlijke stoffen” kunnen een probleem zijn op de schaal die de snelle mode vraagt. Conventioneel katoen vereist enorme hoeveelheden water en pesticiden in ontwikkelingslanden. Dit resulteert in risico’s op droogte en creëert enorme hoeveelheden stress op waterbassins, evenals concurrentie om grondstoffen tussen bedrijven en lokale gemeenschappen.

Door de constante snelheid en vraag is er ook steeds meer stress op andere milieukwesties zoals het ontginnen van land, biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. De verwerking van leer is ook van invloed op het milieu: per 900 kg gelooide dierenhuiden wordt 300 kg aan chemicaliën toegevoegd.

De snelheid waarmee kledingstukken worden geproduceerd, betekent ook dat steeds meer kleding door de consument wordt weggegooid, waardoor er een enorme hoeveelheid textielafval ontstaat. Alleen al in Australië komt jaarlijks meer dan 500 miljoen kilo ongewenste kleding op de vuilnisbelt terecht.

Naast de milieukosten van snelle mode, zijn er ook menselijke kosten.

Snelle mode heeft gevolgen voor kledingmedewerkers die in een gevaarlijke omgeving werken, voor lage lonen en zonder elementaire mensenrechten. Verderop in de toeleveringsketen zijn er de boeren die mogelijk werken met giftige chemicaliën die verwoestende gevolgen kunnen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid, een situatie die wordt belicht in de documentaire The True Cost.

Wees er daarom zeker van dat je zelf eerlijke kleding aanschaft en kleding van biologisch katoen draagt, zodat je zeker weet dat je niet bijdraagt aan deze negatieve impact op het milieu. Wil jij ook duurzame kleding kopen? Bekijk dan eens alle ecologische kleding in de webwinkel van ADUH.

https://aduh.shop/