VSENV
Image default
Vakantie

Venetië: gegerandeerd een prachtige reis

Grachten, gondels, en de Rialtobrug, er zijn veel bezienswaardigheden Venetië. Je denkt dat je weet wat je van Venetië kunt verwachten, maar het blijkt dat geen enkele foto, hoe digitaal verbeterd ook, een kaarsje kan ophouden voor de echte stad. Om haar te leren kennen is echter meer dan een middag nodig. Terwijl de dagjesmensen van de Rialto naar het San Marcoplein stormen, moet je een blok of twee verder zijn, kijken hoe handwerkslieden voorwerpen met renaissancetechnieken maken, glinsterende weerspiegelingen op brugbogen zien dansen, en je vergapen aan met marmer beklede gebouwen, de een nog fantastischer dan de ander. Het plezier van Venetië is verdwalen, zegt men – hoewel hoe ver je ook kuiert, je bent nooit meer dan een paar kerken verwijderd van een Titiaan of Tintoretto.

Maar blijf niet bij de stad – dat verdwalen moet je ook in de lagune doen, met de vaporetto (veerboot) naar het strandrijke Lido, het glaseiland Murano, en, verder weg, Torcello en Burano, waar Venetië 1600 jaar geleden begon. Je zou hier een heel leven kunnen doorbrengen en Venetië nooit recht doen. Maar met slechts een paar dagen kan het je ziel raken.

San Marco Basiliek in Venetië

De Basiliek van San Marco is na de Piazza San Marco de belangrijkste toeristische attractie in Venetië, en niet voor niets: Het is een rel van Byzantijnse architectuur, met spectaculaire goudmozaïeken en genoeg geplunderde beelden en andere relikwieën om de meest verstokte liefhebber van de Christelijke Kruistochten in vervoering te brengen.