VSENV
Image default
Verbouwen

Op welke manier moet je een vloer egaliseren als je tegels gaat leggen?

Bent u van plan een nieuwe tegelvloer te plaatsen? Dan is het belangrijk om deze zo vlak mogelijk te maken. Tegelvloeren zien er prachtig uit. Aan de andere kant kan een slordige klus er uiteindelijk verschrikkelijk uitzien en veel meer werk voor u creëren. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten, die meer dan het dubbele zullen bedragen als je het uiteindelijk opnieuw moet doen.

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat uw vloer het gewicht van de tegels die op de vloer liggen kan nemen. Betonnen vloeren hebben meer kans om stevig te zijn, waardoor ze ideaal zijn. U moet echter nog steeds controleren of de vloer waterpas is. We raden een zelfnivellerend beton aan om een perfecte egalisatievloer te krijgen.

Voordat u begint met uw vloeregalisatieproject is het belangrijk dat u de juiste gereedschappen, materialen en technieken tot uw beschikking heeft. Zorg ervoor dat u het volgende hebt voordat u met dit project begint:

  • Vloeregalisatiemiddel
  • Een Nylon koord van vier voet hoogte
  • Een troffel
  • Een boor- en mengbak
  • Een vijfgallige emmer

Het eerste wat je moet doen

Identificeer de hoge en lage punten met behulp van een niveau. Teken de lage punten af met een potlood door er brede cirkels omheen te tekenen. Wil je toch eerst meer weten over egaliseren? Bekijk dan de website goedkoopegaliseren.nl om achter handige informatie te komen. 

Egalisatiemiddel mengen

Meng wat vloeregalisatiemiddel in de emmer (volgens de instructies van het egalisatiemiddel). Meestal gaat het om een emmer die gevuld wordt met twee centimeter water. Vervolgens giet u er voldoende egalisatiemiddel in om het te bedekken. Vervolgens mengt u de egalisatievloeistof met het water tot u een consistente textuur heeft. De gebruiksaanwijzing van de egalisatiemiddel vertelt u de water/poeder-verhouding. Vergeet niet dat uw klimaat kan veranderen hoe goed uw egalisatiemiddel zich mengt. Het kan zijn dat u aanpassingen moet doen.

Blijf egalisatiemiddel en water toevoegen tot je een volle liter mengsel hebt. Het mengsel moet de consistentie van de dunne soep hebben.

Werk vanuit de hoek

Giet uw gemengde egalisatiemiddelbatch over de eerder gemarkeerde lage punten. Werk altijd vanuit de hoek, het verst van de deur. Geef het de tijd om zich te settelen en te egaliseren voordat u meer giet. Gebruik uw troffel om de plekken waar de egaliseerder niet vlakker wordt, af te vlakken.

Vul de resterende lage punten in terwijl u de kamer achteruit gaat. Laat het minstens 24 uur duren. U bent dan klaar voor uw volgende stap, namelijk het betegelen van de vloer.

Zorg ervoor dat je snel en nauwkeurig werkt

Vloeregalisatiemiddelen zijn snel uithardend. Dit betekent dat u snel moet werken voordat het droogt. Sommige kunnen zelfs binnen 3 uur worden belopen. Het is echter aan te raden om de nieuwe vloer minstens 24 uur te laten liggen om er zeker van te zijn dat de coating voldoende is uitgehard.

Controleer het oppervlak van uw vloer zorgvuldig voordat u de tegels plaatst, om er zeker van te zijn dat deze perfect glad en vrij van gebreken is. Let op voor onregelmatigheden, waterschade of zwakke balken.

Als u tevreden bent met uw vlakke gladde oppervlak, bent u klaar om te betegelen. Zorg ervoor dat u precies weet waar de tegels naartoe gaan voordat u lijm aanbrengt. Soms is het een goed idee om een droogloop te doen waarbij u de tegels met een afstandhouder op de vloer legt, voordat u ze daadwerkelijk plaatst.

http://www.youtube.com/watch?v=1EdvInnLNfA

https://www.goedkoopegaliseren.nl/vloer-egaliseren/