VSENV
Image default
Woning en Tuin

Hier let je op bij het kiezen en installeren van een openhaard

Sfeer in huis brengen is makkelijk met een openhaard. Het vuurtje knispert op de achtergrond, je droomt weg bij het mooie vlammenspel en geniet van de warmte die het in de ruimte brengt. Bij het kiezen en installeren van een openhaard zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals veiligheid, waar in huis je de openhaard laat plaatsen, welk type haard geschikt is in jouw situatie en wat de kosten van het plaatsen en onderhoud zijn. Een openhaard vraagt om vrij veel onderhoud, dus het is belangrijk dat je hier tijd en moeite in kunt steken.

Veiligheid

Veiligheid is van groot belang bij een openhaard. Je haalt vuur en rook in huis, dus het is belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt en afgevoerd wordt. Kies altijd voor een installatie die voldoet aan alle veiligheidsnormen. Je hebt bijvoorbeeld een goede rookafvoer nodig en voldoende ruimte rondom de haard. Dit zijn maatregelen die het brandgevaar minimaliseren. Ook het regelmatig schoonmaken en laten controleren van de haard zijn van groot belang als het aankomt op de veiligheid. Dit voorkomt de opbouw van schadelijke stoffen en voorkomt daarmee ook onnodige risico’s.

Brandstof

Er zijn meerdere typen openhaarden, bijvoorbeeld op basis van hout, gas of elektriciteit. Een openhaard op basis van openhaardhout zorgt voor sfeer en een knisperend vuurtje, maar vraagt ook om regelmatig onderhoud. Er zijn verschillende soorten gedroogd haardhout die je kunt gebruiken, waaronder essenhout, berkenhout, beukenhout en eikenhout. Een elektrische haard of gashaard is makkelijker te bedienen en vraagt om minder onderhoud, maar heeft niet de authentieke, gezellige uitstraling van een openhaard op basis van hout. Overweeg de voor- en nadelen van de soorten

Plaatsing

Voor de openhaard geïnstalleerd kan worden, beslis je waar in huis de haard komt te staan. De indeling is een belangrijke overweging, omdat er voldoende rookafvoermogelijkheden moeten zijn en er ruimte rondom de haard moet zijn. Voor een kleine woonkamer is dit bijvoorbeeld niet zo geschikt, terwijl je in een grote ruimte met afvoermogelijkheden makkelijker een haard laat plaatsen. Soms is het nodig om een schoorsteen te laten plaatsen voor de veiligheid, wat om extra aanpassingen vraagt. De openhaard dient zowel esthetisch als praktisch een weloverwogen keuze te zijn.

Onderhoud en kosten

Een openhaard is sfeervol, maar vraagt ook om regelmatig onderhoud. Dit kost niet alleen tijd en moeite, maar brengt ook de nodige kosten met zich mee. Het schoonmaken van de schoorsteen, controleren van de rookafvoer en onderhouden van de haard zijn een aantal taken die regelmatig uitgevoerd moeten worden om een veilige en efficiënte openhaard te garanderen. Het onderhoud kost geld, maar ook met de kosten voor brandstof, onderhoudsproducten en reparties dient rekening gehouden te worden. Een openhaard is alleen een goede keuze als je bereid bent om regelmatig onderhoud uit te voeren en de kosten te dekken. Zo niet is dit geen veilige keuze.

 

https://www.bewust-haardhout.nl