VSENV
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies je een loopbaancoach? Vijf tips om je te helpen slagen

De juiste loopbaancoach vinden is niet eenvoudig. Wat het nog moeilijker maakt, is weten welke vragen je moet stellen en hoe je de juiste coach of programma’s voor jou vindt. Loopbaancoaching kan een geweldige manier zijn om je te helpen verschillende beroepen te verkennen, je sterke punten te vinden en nieuwe vaardigheden te leren die je zullen helpen je doelen te bereiken. Als je geen ervaring hebt met loopbaancoaching, zijn hier enkele tips over hoe je de juiste voor jou kunt kiezen:

Wat hoop je te bereiken met loopbaanbegeleiding?

Dit zal je helpen bepalen of de loopbaancoach die je overweegt nuttig zal zijn bij je reis. Als hun belangrijkste doel is om je te helpen een baan te vinden, dan zijn ze misschien meer geschikt voor jou als je meer wilt leren over de sector en je zelfvertrouwen wilt opbouwen. Het kan ook nuttig zijn om te vragen wat elke persoon hoopt te bereiken met hun coaching. Er zijn veel verschillende carrièrepaden en je zoekt misschien verschillende dingen van je coach.

Probeer eerst online tools en platforms

Veel coaching programma’s of een traject via outplacement hebben een gratis proefperiode. Dit is een geweldige manier om te zien of het programma geschikt is voor u en kan u helpen bepalen of de prijs goed is voor u, uw budget. Als een programma geen gratis proefperiode heeft, probeer het dan uit in de gratis proefperiode om er zeker van te zijn dat het bij je past. Online programma’s variëren van gratis tools voor loopbaanverkenning tot gratis online video’s en betaalde online programma’s die je kunnen helpen je opleiding te plannen en het juiste pad voor jou te vinden. Het is belangrijk om de juiste combinatie van tools te vinden die voor jou geschikt zijn. Als je op zoek bent naar een coach in de regio, dan doe je er goed aan in Google te zoeken op outplacement plus de stad waar je hulp zoekt. Bijvoorbeeld outplacement Eindhoven, Amsterdam, Breda, Den-Bosch, Tilburg of Amersfoort. 

Netwerk met familie, vrienden en collega’s

Begin met het bereiken van je netwerk, familie en vrienden die misschien in vergelijkbare industrieën zitten of die ervaring hebben in het carrièrepad waarin je geïnteresseerd bent. Naast het uitzoeken of het carrièrepad geschikt is voor u, kunt u ook te weten komen of er mogelijke vacatures zijn en hoe u daarop kunt solliciteren. Als iemand een loopbaancoach aanbeveelt, kun je vragen of die persoon gebruik heeft gemaakt van hun diensten en of ze tevreden waren met de ervaring. U kunt ook contact opnemen met vroegere en huidige collega’s, leraren, mentoren en bazen om te zien of zij aanbevelingen hebben.

Onderzoek beschikbare programma’s

Loopbaancoachingprogramma’s en programma’s zelf kunnen variëren op basis van de ervaring van de coach en het programma zelf. Als je op zoek bent naar een programma dat zich richt op een specifieke vaardigheid of bedrijfstak, zorg er dan voor dat je het programma zorgvuldig bekijkt en zeker weet dat het bij je past. Als je advies wilt over een specifiek gebied of onderwerp, zorg er dan voor dat het bij je past. Probeer, indien mogelijk, het kantoor van de coach te bezoeken of een gesprek met de coach te voeren om er zeker van te zijn dat ze goed bij je passen en je kunnen helpen je doelen te bereiken. Zoek uit welke opleiding de coach heeft gevolgd, wat zijn ervaring is en of hij gespecialiseerd is in een bepaald gebied. Hoewel het belangrijk is om een coach te vinden die de juiste vaardigheden voor jou heeft, is het net zo belangrijk, zo niet belangrijker, om een coach te vinden die bij jouw persoonlijkheid en interesses past.

Zoek een ervaren beoefenaar

Als je serieus op zoek bent naar een loopbaancoach, zorg er dan voor dat je er een vindt die ervaren is en een goede reputatie heeft in de sector. Je kunt online aanbevelingen vinden van huidige en vroegere cliënten en je kunt ook je netwerk om aanbevelingen vragen. Je kunt ook op zoek gaan naar brancheorganisaties en verenigingen om leden te vinden die wellicht een coach kunnen aanbevelen. Je kunt ook op zoek gaan naar loopbaancoaches via de Wise Giving Alliance van het Better Business Bureau en de Cooperative Council. Dit zal je helpen om een geaccrediteerde coach te vinden die een beoordelingsproces heeft doorlopen om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar zijn.

Vergeet de basis niet: onderzoek en huiswerk

Vergeet niet je onderzoek te doen naar het carrièrepad, de industrie en de vaardigheden die belangrijk zijn voor dat carrièrepad om er zeker van te zijn dat je het juiste pad voor je kiest. Het is ook belangrijk om je vaardigheden op peil te houden door blogs, artikelen en boeken over je gekozen carrièrepad te lezen. Zo blijft u op de hoogte van de vaardigheden en veranderingen in uw bedrijfstak en kunt u uw droombaan vinden.

Conclusie

Het vinden van de juiste loopbaancoach kan overweldigend zijn. Met zoveel programma’s en beoefenaars die beweren experts te zijn, kan het moeilijk zijn er een te vinden die bij je past. Deze tips zullen je helpen het proces te navigeren en de juiste loopbaancoach voor jou te vinden. Hoewel het een uitdaging kan zijn, is het belangrijk te onthouden dat het een proces is en dat je onderweg fouten zult maken. Maar als je doorzet, volhoudt en volhoudt zul je de juiste coach voor je vinden.