VSENV
Image default
Woning en Tuin

Hoe verzorg je Edelweiss?

Iedereen kent Edelweiss, het is dé iconische en geliefde alpenplant, maar hij kan ook gewoon in jouw achtertuin langdurige bloeien. Wat daarvoor de vereisten zijn lees je hier. 

De verzorging van Edelweiss

Waar houd je rekening mee bij het planten en verzorgen van edelweiss (witte lavendel) in de tuin of plantenbak?

Ten eerste, kies een geschikte locatie voor je edelweiss.

  • Deze planten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond en een zonnige plek.
  • Zorg ervoor dat de grond enigszins vochtig is, maar niet nat – om te voorkomen dat de wortels worden aangetast door overtollig vocht. Edelweiss kan ook goed groeien in rotstuinen, op droge hellingen of zelfs in verhoogde plantenbedden.
  • Bij het planten van edelweiss, zorg je ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden, aangezien ze de neiging hebben om langzaam te groeien en zich uit te breiden. Houd bij het planten rekening met de volwassen grootte van de plant en laat voldoende ruimte tussen de planten.

Verzorging van Edelweiss

Water geven is een belangrijk onderdeel van de verzorging van edelweiss. Hoewel deze planten van nature gedijen in droge omstandigheden, hebben ze wel regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar vermijd overbewatering, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Water geven in de vroege ochtenduren wordt aanbevolen om de planten voldoende tijd te geven om te drogen voordat de avond valt.

Bemesting van edelweiss moet voorzichtig gebeuren. Deze planten hebben geen sterke voeding nodig en te veel mest kan hun groei belemmeren. Een lichte toepassing van een uitgebalanceerde meststof in het voorjaar kan helpen om de groei te stimuleren, maar wees voorzichtig om overbemesting te voorkomen. Kies voor een meststof met een lage stikstofinhoud om weelderige vegetatieve groei te voorkomen ten koste van de bloei.

Snoeien van Edelweiss

Het snoeien van edelweiss is over het algemeen niet nodig, tenzij je dode of beschadigde delen van de plant wilt verwijderen. Snijd deze delen voorzichtig weg met scherpe snoeischaar om de gezondheid van de plant te behouden. Over het algemeen zijn edelweissplanten vrij onderhoudsarm en hebben ze minimale snoei nodig.

Bescherm edelweissplanten (een lavendel soort) tegen extreme hitte en vochtigheid, vooral in warme zomermaanden. Ze gedijen het beste in gematigde omstandigheden en kunnen kwetsbaar zijn voor ziekten en plagen in omgevingen met hoge vochtigheid. Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de planten en vermijd overmatige vochtigheid om hun gezondheid te behouden. Met de juiste zorg kunnen edelweissplanten een prachtige en unieke toevoeging zijn aan elke tuin.

https://www.lavendelplantje.nl/lavendel-soorten/lavendel-edelweiss/