VSENV
Image default
Woning en Tuin

Kun je laminaat leggen op vloerbedekking?

Laminaat is de vloerbedekking vervanger van massieve houten planken. Een vloer van massieve houten planken is mooi maar kostbaar. Daarom is er gezocht naar een goedkopere oplossing om wel de  warme uitstraling van hout in bijvoorbeeld een woonkamer te hebben. Zo is men gekomen bij het vervaardigen van het laminaat dat wel de uitstraling heeft van hout, maar uit meerdere materialen is samengesteld. Wanneer u een goede kwaliteit laminaat gebruikt, ziet u bijna geen verschil meer met massieve houten planken, alleen is het veel goedkoper. 

Laminaat leggen

Wanneer u zelf het laminaat gaat leggen en u heeft vloerbedekking, dan zou u kunnen denken dat het een goede ondervloer is. Toch is het onverstandig om vloerbedekking als ondervloer te gebruiken. U bespaart wel veel geld en werk, maar u moet dat zeker nooit doen.  Om ervoor te zorgen dat u lang kunt blijven genieten van uw laminaatvloer moet u gebruik maken van een stabiliserende ondervloer. Wanneer u een goede ondervloer gebruikt, zal deze zorgen voor stabiliteit, maar zal ook uw laminaatvloer beschermen. Ook zal de ondervloer isoleren voor wat betreft het vocht en de temperatuur. De ondervloer zal ook geluidsisolerend zijn. Dat is vooral van belang wanneer u een laminaatvloer legt in een appartement. Hierbij moet de ondervloer aan speciale voorwaarden voldoen. 

Het leggen van de laminaatvloer

In principe kunt u een laminaatvloer zelf leggen, zeker met het huidige kliksysteem. Toch is aan te bevelen de vloer te laten leggen door een vakman. Hij zal, voordat de laminaatvloer gelegd wordt, eerst kijken of de vloer egaal is. In veel gevallen moet de vloer eerst geëgaliseerd worden en daarvoor is een vakman vereist. De vakman kunt u ook adviseren bij het uitzoeken van een goede ondervloer. De vakman weet ook precies waar hij het beste kan beginnen met het leggen van de vloer. Er moet een bepaalde ruimte worden gehouden, omdat laminaat, als het warm wordt, uitzet. De planken zullen pas gelegd kunnen worden als ze al een paar dagen in de woning aanwezig zijn. De vloer zal eerst moeten acclimatiseren aan de temperatuur en het vocht dat in de woning aanwezig is. Is de vloer gelegd door de vakman en er is iets niet in orde, dan zal de vakman dat gratis herstellen.

https://mijnvloeropmaat.nl/