VSENV
Image default
Woning en Tuin

Lees hier: Verschillende soorten lijmen en kitten en het juiste gebruik

Lijmen en kitten zijn handige materialen die veel gebruikt worden bij zowel huishoudelijke klussen als in de industrie. Er zijn verschillende soorten lijmen en kitten beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Het is belangrijk om het juiste type lijm of kit te kiezen voor de specifieke taak die u wilt uitvoeren om ervoor te zorgen dat het goed hecht en duurzaam is.

In deze blog bespreken we de verschillende soorten lijmen en kitten die beschikbaar zijn en hun toepassingen. We zullen ook enkele tips geven over hoe u de juiste lijm of kit kunt kiezen voor uw klus en hoe u deze op de juiste manier kunt gebruiken om de beste resultaten te behalen.

Of u nu een doe-het-zelver bent die een reparatie of project thuis wil uitvoeren, of een professional in de bouw of industrie die dagelijks met lijmen en kitten werkt, deze blog biedt u waardevolle informatie en tips om u te helpen de juiste keuze te maken voor uw specifieke toepassing.

Epoxylijm

Epoxylijm is een tweecomponentenlijm die bestaat uit een hars en een verharder. Wanneer deze twee componenten worden gemengd, ontstaat een chemische reactie die de lijm doet uitharden. Epoxylijm wordt gebruikt voor het verlijmen van metalen, glas, kunststoffen en keramiek. Het is een krachtige lijm die bestand is tegen hoge temperaturen en waterbestendig is.

Epoxylijm kan worden gebruikt om scheuren in metaal te herstellen en om onderdelen van auto’s en vliegtuigen te repareren. Het wordt ook gebruikt in de bouw voor het verlijmen van beton en stenen oppervlakken.

Polyurethaanlijm

Polyurethaanlijm is flexibel, duurzaam en hecht goed op een breed scala van materialen, zoals hout, metaal en kunststof. Het is waterbestendig en kan grote spanningen opvangen zonder te breken. Dit type lijm wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren en andere houten constructies.

Contactlijm

Contactlijm is een krachtige lijm die wordt gebruikt voor het verlijmen van grote oppervlakken zoals hout, metaal, plastic en laminaat. Het wordt vaak gebruikt in de meubelindustrie voor het verlijmen van tafelbladen, aanrechtbladen en andere grote oppervlakken. Contactlijm hecht onmiddellijk bij contact en is permanent, wat betekent dat het niet kan worden verplaatst of opnieuw gepositioneerd nadat het is aangebracht.

Contactlijm wordt aangebracht op beide te lijmen oppervlakken en vervolgens gelijkmatig verdeeld. Na enkele minuten drogen, worden de twee oppervlakken samengevoegd. Contactlijm is niet geschikt voor oppervlakken die voortdurend worden blootgesteld aan water of vocht.

Cyanoacrylaatlijm

Cyanoacrylaatlijm, beter bekend als superlijm, is een sneldrogende lijm die in enkele seconden hecht. Het wordt vaak gebruikt voor het verlijmen van kleine onderdelen, zoals juwelen en elektronica, omdat het zeer sterk en nauwkeurig is. Cyanoacrylaatlijm hecht op bijna elk materiaal, inclusief glas, plastic, rubber en metaal. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van cyanoacrylaatlijm omdat deze snel hecht en moeilijk te verwijderen kan zijn als deze per ongeluk op de verkeerde plaats terechtkomt.

Montagelijm

Montagelijm, ook wel bekend als constructielijm, is een type lijm dat speciaal is ontworpen voor zware toepassingen. Het wordt vaak gebruikt in de bouw en industrie, maar kan ook handig zijn voor huishoudelijke klussen. Montagelijm is meestal verkrijgbaar in een tube en kan worden aangebracht met een kitpistool.

Er zijn verschillende soorten montagelijm beschikbaar, waaronder oplosmiddel houdende en oplosmiddelvrije varianten. Oplosmiddel houdende montagelijm is sterker en droogt sneller dan oplosmiddelvrije lijm, maar kan schadelijke dampen afgeven. Oplosmiddelvrije montagelijm is veiliger in gebruik en minder schadelijk voor het milieu, maar droogt langzamer en heeft een mindere hechtingskracht. Bij de labor borenshop online tref je diverse boren die je in combinatie met lijmen kunt gebruiken.