VSENV
Image default
Woning en Tuin

Muur isolatie aanbrengen? Dit moet je weten

Het isoleren van muren is belangrijk om een aantal redenen. De voornaamste reden is dat je met een goede isolatie minder hoeft te stoken en dat je dus ook flink kunt besparen op je energierekening. Een secundaire reden om muur isolatie aan te brengen is om het geluid van buitenaf te dempen. Of om te voorkomen dat je last hebt van geluidsoverlast van buren of dat je de buren zelf tot last bent. Een andere belangrijke reden om muren te isoleren heeft te maken met het oplossen en voorkomen van vochtproblemen. In onze blog vertellen we meer over de oplossingen en welke opties je hebt.

Spouwmuur isoleren

Een muur isolatie methode is om spouwmuren te isoleren. Alle woningen die vanaf 1930 zijn gebouwd hebben spouwmuren en deze moet je isoleren als je wil profiteren van alle voordelen die we hebben genoemd. Woningen die later dan 1976 zijn gebouwd hebben standaard al geïsoleerde spouwmuren, maar houdt er rekening mee dat de techniek door de jaren heen is verbeterd en dat isolatiemateriaal ook niet het eeuwige leven heeft. Dus ook deze spouwmuren isoleren is een goed idee. Spouwmuren worden doorgaans geïsoleerd door gebruik te maken van PUR-schuim of EPS parels. Waarbij de keuze voor EPS parels de beste is gezien het feit ze een hogere isolatiewaarde hebben, geurloos en ook nog eens goedkoper zijn.

Muur isolatie aanbrengen op buitenmuur

Heb je geen spouwmuren en een buitenmuur die je wil isoleren? Dan kun je zowel binnens- als buitenshuis je muur isoleren door het isolatiemateriaal aan te brengen op de wanden. Dit wordt vaak met behulp van isolatiedekens en platen gedaan. Glaswol is bijvoorbeeld een populaire keuze gezien het feit glaswol ook de hoogste isolatiewaarde heeft. Daarnaast kunnen deze platen en dekens ook functioneren als geluidsisolatie. EPS parels kunnen geluid bijvoorbeeld weer niet dempen. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal is het belangrijk dat je de muur afgewerkt met bijvoorbeeld houtwerk of gipsplaten. Het is dus wel een arbeidsintensieve klus.

Muur isolatie aanbrengen op binnenmuur

Muur isolatie aanbrengen op binnenmuren is ook een goed idee, zodat je koudebruggen en vochtproblemen kunt voorkomen en je kunt vaak ook het geluid veel beter dempen als je voor het juiste materiaal kiest. De werkwijze is hetzelfde als wanneer je een buitenmuur isoleert. Houdt wel rekening met extra werkzaamheden, zoals het verplaatsen van contactdozen en stopcontacten en radiatoren. Houdt er ook rekening mee dat je leefruimte kleiner wordt wanneer je aan de binnenzijde muren gaat isoleren.

De kosten van de isolatie

Muur isolatie kost geld en dat is niet erg. Want met een goede muurisolatie kun je flink besparen op je stookkosten en je investering dus ook terugverdienen. Daarnaast kun je vaak via de Rijksoverheid de ISDE aanvragen. Een subsidie voor het verduurzamen van je woning. Terwijl lokale gemeenten vaak ook nog de zogenaamde potjes hebben om inwoners te stimuleren om hun huis beter te isoleren. Maak hier dus gebruik van als je met het verduurzamen van je woning aan de slag gaat. Daarnaast is het goed om te weten dat de gemiddelde prijs van een muur of spouwmuur isoleren zo tussen de € 90,- en € 130,- per vierkante meter kost. Dit is inclusief het plaatsen van isolatiematerialen en de benodigde voorzetwand.