VSENV
Image default
Afvalverwerking

Werkplekinstructiekaart maken: Waar begin je?

Ben jij van plan om een werkplekinstructiekaart te maken? Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je een werkinstructiekaart maakt. Het doel van de kaart is om specifieke informatie te geven over alle gevaarlijke stoffen die zich bevinden op de werkplek. Op internet staan veel voorbeelden van hoe je een werkplekinstructiekaart kunt maken. Er dienen een aantal zaken altijd op een kaart te staan. Dit zijn EHBO-maatregelen, de gevaren, producteigenschappen, afvalverwerking en opslag en veiligheidsvoorschriften. Door al deze informatie duidelijk op één plek  te zetten wordt een veilige werkomgeving gecreëerd.

 

Belangrijke zaken werkplekinstructiekaart maken

Het is van belang dat een werkplekinstructiekaart informatie verschaft die zo specifiek mogelijk is. Door deze informatie weet niet alleen iedereen met welke stoffen er gewerkt wordt, maar bijvoorbeeld ook wat te doen bij calamiteiten. Wanneer een calamiteit plaatsvindt is het namelijk van groot belang dat het gehele personeel weet wat er op dat moment gedaan moet worden. Gevaarlijke stoffen kunnen ontzettend gevaarlijk zijn voor zowel het bedrijf als de omgeving van het bedrijf. Sommige gevaarlijke stoffen kunnen zich tot tientallen kilometers verspreiden en dit kan zorgen voor ernstige situaties.

 

Tip voor een werkplekinstructiekaart

Zorg voor plaatjes zodat de instructiekaart aantrekkelijker en duidelijker wordt om te lezen. Visuele afbeeldingen versterken de tekst die er staat. Als er een hele lap tekst op een kaart staat, worden werknemers minder gemotiveerd om al die tekst te lezen. Simpelweg omdat dit erg veel tijd kost en vaak ook onduidelijk en onoverzichtelijk is.

https://www.devibfabriek.nl/werkplekinstructiekaart/

Gerelateerde artikelen

Voordelen CAR-verzekering

Watertank op maat laten maken 👍