VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Een oplooprem, wat is het en waarvoor wordt het gebruikt?

Voor een auto is een gespecificeerd wat het maximaal trekvermogen is voor een ongeremde aanhanger. Gaat de aanhanger over die waarde heen, dan dient de aanhanger remmen te hebben. Ook dan geldt er een maximum, maar die ligt een stuk hoger. Op het kentekenbewijs van een auto staan die twee waarden vermeld. Elektrische auto’s zijn doorgaans niet geschikt voor het trekken van een aanhangwagen. Vanwege de manier waarop de rem van een aanhangwagen in werking treedt, wordt die een oplooprem genoemd. Over dat type rem gaat dit artikel.

Wat is een oplooprem

De oplooprem is de rem van een aanhangwagen. Dat kan bijvoorbeeld ook een caravan zijn. Die rem bestaat normaliter uit een remtrommel en -schoen op elk van de beide wielen. Voor de achterremmen van een auto worden doorgaans ook trommelremmen gebruikt, omdat ze ook als parkeerrem kunnen dienen. Als een auto geen trommelremmen op de wielen heeft, dan heeft het een trommelrem ergens in de aandrijving zitten. Omdat een aanhangwagen ook ergens vrij moet kunnen staan en daarvoor een parkeer-/handrem nodig heeft, worden om die reden ook daarvoor trommelremmen gebruikt. Bij een auto worden kabels gebruikt om de trommelremmen aan te trekken, maar bij een aanhangwagen zijn dat doorgaans stangen. Aan het einde van de trekstang, daar waar die op de trekkogel (trekhaak) gaat, zit de handel van de handrem en een mechanisme dat in achterwaartse beweegt als de auto remt. Daardoor treden ook de remmen van de aanhangwagen in werking. Het mechanisme in de trekstang heeft een veer en als de auto weer voren beweegt, komen daardoor de remmen weer los. Ook geeft diezelfde veer een vertraging, voordat bij het remmen van de auto de oplooprem in werking treedt. De oplooprem heeft ook een kabel, die om de trekkogel gaat en de rem activeert als de aanhangwagen van de kogel af zou schieten. De oplooprem is een simpele en effectieve oplossing.

Waarvoor wordt de oplooprem gebruikt

De remmen van een auto zijn niet ontworpen voor het bovendien afremmen van een aanhangwagen, als die meer trekvermogen vraagt dan het maximum dat is gespecificeerd voor een ongeremde aanhangwagen. Als er meer meer trekvermogen en dus remvermogen is vereist, dan dienen de remmen van de auto te worden geholpen door de remmen van de aanhangwagen. En zoals al is gemeld, dient de oplooprem ook als een parkeerrem.

Minpunt

Aan de ene kant is de simpelheid van de oplooprem een pluspunt. Dat verkleint de kans dat er iets aan kapot gaat. Maar aan de andere kant heeft de simpelheid van de oplooprem ook een nadeel. Bij een lange afdaling kan de oplooprem heet worden, omdat die aangetrokken blijft. Daarom is het dan zaak om af en toe even te stoppen om die te laten afkoelen.

Gerelateerde artikelen

Geen gekibbel meer met rittenregistratie voor je bedrijfsauto

Wat moet ik doen wanneer mijn auto kapot gaat

Brommobiel kopen bij dit bedrijf