Autorijden, wat komt er allemaal bij kijken?  

door

Autorijden, wat komt er allemaal bij kijken?  

Je bent net 18 en je wilt graag je rijbewijs halen in Den Haag. Het is dan wel belangrijk om te weten wat er allemaal komt kijken bij het besturen van een auto. Van het halen van je rijbewijs tot de maandelijkse kosten die er komen kijken bij het bezitten van een auto. In deze tekst nemen we je mee in de wereld van het autorijden en alles wat er bij komt kijken wanneer je gaat rijden in een auto.

Rijbewijs

Allereerst is het natuurlijk verplicht om in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Een rijbewijs haal je door rijlessen te volgen en vervolgens een rijexamen af te leggen. Het rijbewijs haal je op bij de gemeente, maar is niet voor altijd geldig. Het is dus belangrijk om de datum in de gaten te houden zodat je altijd in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Verzekering

Een auto moet verzekerd zijn wanneer je er in rijdt. Wanneer je in een onverzekerde auto rijdt, heb je allereerst het risico dat wanneer je een ongeluk krijgt je deze kosten geheel moet betalen. Ook is het zo dat je een boete krijgt wanneer je in een onverzekerde auto rijdt. Het is dus belangrijk om een goede, passende verzekering te nemen om te voorkomen dat je een hoop extra kosten betaalt.

Motorrijtuigenbelasting

Naast een verzekering ben je in Nederland ook verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit is een belasting die je betaalt voor een auto die op jouw naam staat. Het maakt dus niet uit of de auto voor privé gebruik is of werk gerelateerd. Hoeveel belasting je betaalt, heeft te maken met verschillende redenen. Allereerst hoe zwaar de auto is, maar daarnaast ook welke brandstof de auto gebruikt, hoe milieuvriendelijk de auto is en in welke provincie iemand woont. De overheid gebruikt deze kosten vervolgens weer voor het onderhouden van de wegen zodat de auto’s hier makkelijk over kunnen rijden.

Reparatiekosten

Daarnaast kunnen er nog kosten bij komen wanneer de auto een reparatie nodig heeft. Het is belangrijk om hier van te voren rekening mee te houden. Het kan maar zo zijn dat de auto een flinke reparatie nodig heeft en wanneer je daar vervolgens onvoldoende saldo voor hebt, kan dat heel vervelend zijn. Zorg er dus voor dat je voldoende geld apart zet om een eventuele reparatie te kunnen betalen.

Wanneer je op zoek gaat naar een tweedehands auto wil hier natuurlijk niet direct een reparatie aan hoeven verrichten. Het is dan belangrijk dat je zelf verstand hebt van auto’s of de staat van een auto of iemand mee neemt die dat heeft. Op die manier kun je voorkomen dat je een auto koopt die veel kosten met zich mee brengt.

Wil je meer weten wat er allemaal bij komt kijken bij het halen van je rijbewijs? Neem dan contact op met rijschool Veldkamp in Den Haag

 

https://www.rijschoolveldkamp.nl/

Over de auteur