VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Is een rittenregistratie verplicht?

Vraagt u zich ook weleens af of het bijhouden van een rittenregistratie verplicht is? Dat is een veel voorkomende vraag waar we in dit artikel dieper op ingaan. Want is het wel nodig om een rittenregistratie bij te houden wanneer er alleen maar zakelijk gereden wordt in de auto van de zaak?

 

Rittenregistratie

De rittenregistratie is verplicht wanneer er op jaarbasis minder dan 500 km privé wordt gereden. U dient dan voor de Belastingdienst een rittenregistratie bij te houden. Hiermee kunt u aantonen dat er niet meer dan 500 km met het voertuig privé is gereden. Mocht u ooit een controle krijgen vanuit de Belastingdienst, kunt u met de rittenregistratie bewijzen hoeveel kilometer u in totaal heeft gereden en hoeveel kilometer daarvan voor privédoeleinden gelden.

 

Bijtelling

Een alternatief is het betalen van bijtelling. Er wordt dan een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij uw belastbare inkomen opgeteld: de bijtelling. De bijtelling bedraagt in het algemeen 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Voor elektrische voertuigen geldt in 2020 8 procent bijtelling, maar geleidelijk aan gaat dit percentage stapsgewijs omhoog en wordt de bijtelling voor een elektrische auto in 2026 gelijkgetrokken aan de die van benzine- en diesel voertuigen.

 

Zakelijke kilometers declareren

Daarnaast kan een rittenregistratie ook nodig zijn voor andere toepassingen zoals het bijhouden van zakelijke ritten in een privéauto. U mag € 0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor zakelijke ritten die u met uw privéauto maakt. Deze regeling geldt overigens ook wanneer u een auto huurt.

 

Al met al kan gezegd worden dat het bijhouden van een rittenregistratie verplicht is, tenzij u ervoor kiest om bijtelling te betalen. De rittenregistratie kunt u bijhouden om bijtelling te voorkomen of om uw zakelijke kilometers te declareren. Dit kan eenvoudig met behulp van een rittenregistratiesysteem. Wilt u meer informatie over rittenregistratie? Neem dan eens contact op met TrackJack Europe, zij informeren u graag verder over de mogelijkheid. www.trackjackeurope.com

https://www.trackjackeurope.com/rittenregistratie/

Gerelateerde artikelen

Jouw auto laten chiptunen in Tilburg?

Chiptuning Den Haag

Autopuzzeltocht rijden op de mooiste plekken