VSENV
Image default
Auto’s en Motoren

Wanneer moet je een automaat spoelen?

Het belang van een automaat spoelen blijft vaak onopgemerkt, totdat er zich ernstige problemen voordoen. Veel bestuurders hebben hun automaat nog nooit gespoeld, aangezien zij ervan overtuigd zijn dat dit niet nodig is. Uiteindelijk leidt dit tot een automaat die niet goed functioneert of zelfs kapot gaat. Een revisie van de automaat kost gemiddeld 2000 – 7500 euro, dit risico kan voorkomen worden door een simpele spoeling van de automaat. Ik leg u uit wanneer een spoeling door ons wordt aangeraden.

Slijtage

Olie binnen de automaat verslechtert na verloop van tijd. Over tijd wordt de olie oud en vervuild, wat zorgt voor een verandering in de viscositeit van de olie en de opname van vocht. Deze oude en vervuilde olie is gevaarlijk voor de automaat, aangezien de lamellen en de oliekanalen vervuild raken wat kan leiden tot vervelende klachten binnen de automaat. De olie kan ook verbranden, doordat de automaat warm wordt tijdens het rijden. 

Controleer de status van uw olie

U kunt erg gemakkelijk de status van uw olie controleren door de peilstok van de automatische versnellingsbak eruit te halen:

  • Open de motorkap.

  • Vind het pijpje waar de automatische versnellingsbakolie inzit (controleer indien nodig de gebruiksaanwijzing).

  • Trek de peilstok van de automatische versnellingsbakolie eruit.

Bekijk de olie. Schone olie ziet er rood en helder uit, samen met een zoete geur. Als de olie donker en ondoorzichtig uitziet, samen met een verbrande geur, dan moet deze ververst worden. Bij het spoelen van de automaat wordt 95% van de oude vervuilde olie verwijderd. Uit alle methodes is het spoelen van de automaat de beste optie voor het beste resultaat.

Preventieve spoeling

Veel autodealers geven aan dat een verversing van de olie pas plaats hoeft te vinden na 150.000 tot 200.000 kilometer. Veel gespecialiseerde automonteurs geven echter aan, dat een verversing van de olie nodig is na 60.000 tot 80.000 kilometer. Als er nog geen klachten plaatsvinden binnen de automaat, is een preventieve spoeling een uitstekend onderhoudsproces. Met een spoeling verkleind u de kans op klachten binnen de automaat. Alle vervuilde deeltjes in de olie worden verwijderd, waardoor uw automaat een stuk langer meegaat.

a

De volgende klachten kunnen ontstaan door slijtage binnen de automaatbak door oude en vervuilde olie:

  • Slecht schakelen

  • Schommelend toerental

  • Verhoogd brandstofverbruik

  • Disfunctioneren van de Kick-down

  • Weigeren automaatbak

  • Gevoelsmatig vermogensverlies

Deze klachten kunnen opgelost worden door een spoeling. Wanneer deze klachten zich voordoen raden wij sterk een spoeling aan, hierdoor worden de klachten niet erger en kunt u langer gebruik maken van uw automaat in topconditie.