VSENV
Image default
Bedrijven

Hoe bepaal je de kostprijs van een product?

Het is een algemene wet bij het ondernemen: zorg ervoor dat je producten niet onder de kostprijs verkoopt. Soms wordt het wel gedaan, met name door grote bedrijven die graag een monopoliepositie willen in de markt. Ook kan het zijn, dat je op die manier andere producten erbij kunt verkopen en zo in het totaal nog wel winst maakt. Maar hoe bepaal je eigenlijk nu die kostprijs? Lees het hier.

Inventariseer het product

Wat zijn de kosten om het product te maken en verkopen? Wat zijn de grondstof prijzen, maar ook: wat kost de rest. Je hebt kosten voor het pand waar je het product maakt, iemand moet het product maken, er zijn machines nodig om het product te maken, er moet iemand reclame maken. Gewoon alle kosten dus. Daarbij zijn er eenmalige kosten en structurele kosten.

Vervolgens moet je alle kosten bij elkaar delen door het aantal producten dat je maakt. Hou daarbij ook rekening met misproductie. Ook kan het zijn dat je maar 90% van de voorraad verkoopt. Het devies is dus om, als je een nieuw product verkoopt, om klein te beginnen. Tenzij je zeker weet, dat je de producten kunt verkopen voor een prijs die boven de kostprijs ligt.

Grondstof prijzen die wisselen

Het lijkt een vrij statisch gebeuren, maar dat is het niet. De grondstof prijzen zijn aan veranderingen onderhevig, voorlopig blijven ze zelfs structureel stijgen. Je moet dus continue de grondstof prijzen in de gaten houden. Als je de prijzen niet in de gaten houdt, kan het maar zo zijn dat je onder de kostprijs iets gaat verkopen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ook kan het zijn, dat het uurloon van een bepaalde medewerker hoger is geworden of dat de medewerker meer gaat werken. Dit heeft ook invloed op de kostprijs. Als je dus een berekening maakt van de kostprijs, is het dus van belang om altijd alle gegevens aan te passen: zodat je de prijs voor het product kunt verhogen indien dit noodzakelijk is.

Al met al moet je dus een goed financieel overzicht hebben, om de kostprijs te bepalen. Zorg er dus voor dat je dit altijd bijhoudt, het kan anders al snel zorgen voor een financiële aderlating.

https://delimburgsekrant.nl/grondstofprijzen-blijven-structureel-stijgen/