VSENV
Image default
Bedrijven

houtas gebruiken in de tuin

Houtas gebruiken in de tuin

 

Heb jij een houtkachel? Het maakt niet uit of jij je huis verwarmd met de houtkachel of dat je de kachel af en toe voor de gezelligheid aansteekt. Je zal altijd houtas hebben, als je een houtkachel hebt. Je kunt deze houtas gebruiken! Het bevat namelijk veel mineralen, calcium etc.

Hoe kan je houtas in de tuin gebruiken?

Houtas kan je in de tuin op veel manieren gebruiken. Je kunt er namelijk je zure bodem minder zuur mee maken. Maar ook je ongedierte mee bestrijden. Door een beetje houtas rondom de planten te gebruiken waar slakken graag op af komen kan je jouw planten beschermen tegen deze slijmerige dieven! Naast slakken vinden muizen en mieren hout as ook niet super fijn. Je kunt wat as op mieren hopen strooien of in de hoekjes van je keukenkastjes zodat je muizen geen gratis maaltijd kunnen halen.

Om je tomaten planten tegen ziekten te beschermen kan je voordat je ze plant een beetje houtas in het gat strooien. Hierdoor wordt er extra calcium aan de grond toegevoegd waardoor bloesemrot weg blijft.

Naast deze voordelen is houtas ook een goed middel om aan je kippen te geven. Voeg wat houtas toe aan hun stofbad en je kunt van dezelfde voordelen genieten als wanneer je diatomeenaarde aan het stofbad van de kippen toevoegt. Ook je andere dieren hebben baat bij houtas. Het houdt namelijk teken en vlooien op afstand.

Houtas is goed voor de compost

Als dit nog niet genoeg voordelen waren hebben we er nog meer! Houtas geeft je compost een boost! Het zorgt er namelijk voor dat wormen een fijnere leef omstandigheid hebben en die heb je nodig bij het composteren!

Ook een klein beetje hout as in de vijver zal wonderen doen. Het voedt de vissen en zorgt er ook nog eens voor dat algen onder controle blijven!

 

https://doepserleven.nl/33-manieren-om-houtas-te-gebruiken-in-huis-en-tuin/