VSENV
Image default
Mobiliteit

Het stappenplan voor emigreren

Iedereen fantaseert wel eens over wonen in een rustiger, ruimer en warmer land. Slechts weinigen trekken daarbij de stoute schoenen aan en gooien het roer om. Daar komen veel stappen bij kijken. Eigenlijk meer dan we hier kunnen opnoemen, maar we lichten de vijf belangrijkste eruit. Van een boedelruiming met hulp van Goedkoop Ontruiming tot aan het van tevoren leren van de taal.

Zoek met een lokale makelaar

Neem een makelaar in de arm die in het beoogde land woont en de taal spreekt. Hij kent de mores op de huizenmarkt en kan je aan meer contacten helpen. Iemand die vanuit Nederland huizen in Zuid-Europa verkoopt biedt veel minder houvast.

Laat je Nederlandse woning netjes achter

Je hebt bij een emigratie zo veel aan je hoofd dat je bijna vergeet dat je oude woning leeg en bezemschoon achtergelaten moet worden. Laat je ontzorgen en besteed dit deel van je grootschalige operatie uit aan een specialist. Een boedelruiming met hulp van Goedkoop Ontruiming is zo geregeld: het is betaalbaar en je hebt weer een zorg minder!

Leer de taal!

Veel emigranten beginnen pas met het leren van de taal als ze eenmaal verhuisd zijn. Zie dan in Italië of Spanje maar eens uit te leggen dat je wifi wilt laten installeren of een loodgieter nodig hebt. De serie Ik Vertrek toont aan dat de taal leren essentieel is, en dat kun je op je gemak tussen de bedrijven door doen bij diverse aanbieders van cursussen.

Handel alle administratie netjes af

Niet alleen je woning zelf, ook de rest van Nederland moet je netjes achterlaten als het gaat om administratie. Je wilt in het buitenland geen achterstallige rekeningen ontvangen van Nederlandse belastingdienst, energiebedrijven en internetproviders, of erger nog, hun incassobureaus. Denk ook aan uitschrijven bij de gemeente en het omzetten van je kentekenplaat.

Informeer familie, vrienden en de rest van je netwerk

Deze laatste tip klinkt misschien overbodig, maar veel emigranten beginnen een B&B of soortgelijke accommodatie, en behalve bezoek van familie en vrienden wil je ook wel dat er reclame gemaakt wordt. Nu denk je daar misschien niet aan, maar je Nederlandse netwerk blijft hoe dan ook belangrijk!