VSENV
Image default
Bedrijven

Periodiek ademen: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Periodiek ademen komt er op neer dat je ritme van ademen niet regelmatig is. De tussenpauzes tussen iedere ademhaling zijn dan niet even lang. Dat betekent dus dat iedere ademhaling onregelmatig is. Dat kan er voor zorgen dat je te weinig zuurstof binnen krijgt. Dit kan op lange termijn niet goed voor je zijn. Ook het is het tijdens het slapen gevaarlijk omdat je lichaam dan soms kan vergeten om te ademen. Vooral tijdens het slapen is het belangrijk dat er goed wordt gelet op de ademhaling omdat je dan zelf niet voldoende bij bewustzijn bent.

Apparaten voor ademhalen tijdens het slapen

Er zijn een aantal medische apparaten die er voor zorgen dat je goed blijft doorademen tijdens het slapen. Deze apparaten zijn aangesloten aan een soort masker dat je draagt tijdens het slapen. Dit is meestal een masker dat zowel je neus als je mond bedekt. Via dit masker krijg je dan zuurstof toegediend. Door de toediening van zuurstof weet je zeker dat je tijdens het slapen geen zuurstoftekort meer kan oplopen.

Andere manieren bij periodiek ademen

Een andere manier van periodiek ademen tegengaan, is het gebruik maken van ademhalingstechnieken. Er zijn diverse methoden ontworpen die kunnen helpen bij het regelmatig krijgen van je ademhalingen. Door goed te focussen op je ademhaling en het gebruik van begeleiders kun je jouw eigen ademhaling weer goed onder controle krijgen. Het wordt dan ook aanbevolen om een therapeut te raadplegen bij het uitvoeren van de verschillende technieken.

https://buteyko-limburg.nl/ademhalingstechnieken/