VSENV
Image default
Bedrijven

Waarom een Standard Operating Procedure (SOP) gebruiken?

Als je een huurcontract hebt, dan is het fijn om te weten waar je aan toe bent. Wat je wel en niet mag in je woonruimte, hoeveel je per maand gaat betalen, alles ligt vastgelegd. In een werkcontract is dit echter niet altijd even duidelijk. Ga je in een supermarkt werken, dan komt het al snel neer op “doen wat je gezegd wordt” en weet je niet zo zeker waar je aan toe bent. Bij andere banen, met name wanneer de veiligheid van groot belang is, wordt er een stuk beter omschreven wat je moet gaan doen. Zo’n omschrijving heet de Standard Operating Procedure.

Standard Operating Procedure

Waar je in de handleiding van IKEA meubels soms niet zo zeker bent van je zaak, kan dit in een Standard Operating Procedure niet gebeuren. De Standard Operating Procedure toont namelijk heel duidelijk welke handeling een operator moet uitvoeren om zo veilig en efficiënt mogelijk te werk te gaan. Ook bij bijvoorbeeld onderhoud of een probleem met een machine kan er precies worden aangewezen wat er verwacht wordt. Vaak gaat dit gepaard met audio en/of visuele elementen zoals animaties. Tevens kan de SOP als naslagwerk gebruikt worden voor zowel nieuwe als ervaren operators.

Waarom zelf een Standard Operating Procedure gebruiken?

Wanneer je zelf veel in aanraking komt met ingewikkelde processen die een gevaar vormen voor de veiligheid van werknemers kan een SOP een uitkomst bieden. Een moderne, digital SOP is een investering, maar die investering betaald zichzelf vaak wel terug door een verbeterde efficiëntie en veiligheid. Hierdoor gaat er weer minder stuk en zijn bijvoorbeeld reparaties sneller en overzichtelijker.

https://ezfactory.nl/standard-operating-procedure/