VSENV
Image default
Zakelijk

Veelgestelde vragen over het ondernemerschap

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een eigen bedrijf starten. Bij het starten van een eigen bedrijf komt meer kijken dan je misschien zou denken. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord. Welke vragen hebben veel startende ondernemers?

Hoe bepaal ik mijn uurtarief?

Het bepalen van je uurtarief kan lastig zijn. Je wil namelijk niet te duur, maar ook niet te goedkoop zijn. Onderaan de streep moet er wel wat over blijven. Het moet geen geld kosten om je onderneming draaiende te houden en je wil er ook winst aan over houden. Het is verstandig om in de markt te kijken waar je je in gaat bevinden. Wat vragen concurrenten? Wat zijn klanten bereid om te betalen? Als je dat in kaart hebt gebracht, is het kijken aan welke kant van de streep je wil zitten. Ga je iets boven het gemiddelde zitten, omdat je denkt meer kwaliteit in huis te hebben? Of ga je er juist iets onder zitten, omdat je op die manier hoopt om meer klanten binnen te halen? Het belangrijkste is dat het een reële prijs is, omdat je anders jezelf compleet buitenspel zet. Met je uurtarief creëer je ook bepaalde verwachtingen bij de klant. Ga je te laag zitten, kunnen ze verwachten dat je niet genoeg kwaliteit te bieden hebt. Is je uurtarief vrij hoog, verwachten ze hoge kwaliteit terug die je misschien niet kan waarmaken.

Hoe krijg ik klanten?

Het belangrijkste dat je nodig hebt bij je eigen onderneming, is het krijgen van klanten. Zonder klanten kan je immers je werkzaamheden niet uitvoeren en verdien je ook niks. Het vinden van klanten kan in het begin lastig zijn. Je moet jezelf en je product op de markt zetten. Mensen moeten weten dat je bestaat. Je moet gezien worden. Dat kan op veel verschillende manieren. Je kan gaan adverteren, waardoor je snel naamsbekendheid kan krijgen. Ook kan je zelf op zoek naar je doelgroep en deze zelf actief benaderen. Zo kan je vertellen wat je te bieden hebt en hoe je ze eventueel kan helpen.

Ben jij ondernemer en rijd je in een zakelijke auto? Schaf een kilometerregistratiesysteem aan om je gereden kilometers goed bij te kunnen houden.