VSENV
Image default
Bedrijven

Wat is de beste e-scooter?

Er zijn enorm veel verschillende e-scooters online te vinden maar waar doe je goed aan. Waar moet je precies op letten als je een e-scooter aanschaft? Wat de beste e-scooter is hangt natuurlijk ook af van het gebruiksdoel.Wat is de beste e-scooter voor jou?

Het bereik gaat van lichte e-scooters met een klein bereik tot zware e-scooters met een groot bereik. Des te mobieler het gebruik des te lichter de scooter moet zijn. Hoe meer de e-scooter bedoeld is voor langere afstanden en als fietsvervanger, hoe zwaarder het voertuiggewicht zal zijn. Dit continuüm zal waarschijnlijk altijd blijven bestaan. De voordelen elektrische scooter die de doorslag geven is per persoon dus verschillend. Een gedifferentieerde kijk is daarom noodzakelijk.
 
We staan zeker nog aan het begin van de ontwikkeling van e-scooters. Na een golf van zeer betaalbare e-scooters bij discounters in het late najaar van 2019, zullen hoogwaardige e-scooters in het voorjaar van 2020 weer op de markt komen aan het begin van het seizoen.

 

Vermogen van e-scooters

De wattagespecificatie beschrijft altijd eerst het continue nominale vermogen van een motor. Soms wordt het ook wel nominaal continu vermogen genoemd. Dit wordt bepaalt door de elektrische scootermerken zelf. Met de term “levensduur” wordt het gemiddelde vermogen over een bepaalde periode bedoeld. Dit vermogen is geregeld tot een maximum van 500 watt als je legaal wilt rijden.
 
Het maximale piekvermogen is echter niet beperkt. Het drukt de huidige mogelijke vermogensafgifte van de motor uit: Ampère maal volt is gelijk aan watt. Hoeveel kracht er daadwerkelijk op de weg wordt gebruikt is een andere zaak: Factoren zoals efficiëntie (warmteopwekking),… Maar vooral één ding: hoe het vermogen wordt omgezet in het kracht. Des de kleiner de band des te beter het wordt omgezet. Er spelen veel factoren mee.
 
De elektrisch scooter actieradius wordt altijd onder ideale omstandigheden bepaald: Een bestuurder met een gewicht van 75 kg versnelt tot 15 km/u en houdt deze constant aan. Geen luchtweerstand, geen acceleratie, geen remmen, geen hellingen naar boven of beneden en gestandaardiseerde wrijvingsvlakken. Dit is de enige manier om te vergelijken.
 
Theoretisch zou je ook kunnen kijken naar het aantal ampère-uren en de grootte van de batterij. Dit geeft de ervaren waarnemer ook een goede indruk. Maar omdat hier verschillende factoren zijn toegevoegd, zou de bereikaanduiding een betere aanwijzing moeten zijn. Maar je hoeft niet verbaasd te zijn als een e-scooter met een maximaal bereik van 30 km vervolgens in de praktijk maar 15 tot 20 km haalt. Afhankelijk van het gewicht van de rijder, de rijstijl en het terrein (hobbels, hellingen, …) kan dit nog meer variëren.
 
Een verwisselbare batterij is in ieder geval beter dan een permanent geïnstalleerde batterij. Vervangbare batterijen komen langzaam in de mode. Steeds meer modellen bieden ook afneembare batterijen aan. Dit is zeer praktisch als de scooter in de gang op de begane grond of in de auto of garage moet blijven staan en je de accu in je appartement wilt opladen of opslaan.
 
Maar wees voorzichtig, de algemene regel is: een accu die is losgekoppeld van het voertuig wordt normaal gesproken niet gedekt door je inboedelverzekering in geval van schade, omdat het een speciale risicopost is zodra je de accu loskoppelt van het voertuig.