VSENV
Image default
Bedrijven

Wat verdiend een vrachtwagen chauffeur?

Wat verdien je als vrachtwagenchauffeur? Het antwoord op deze vraag zal je misschien verbazen. En het is waarschijnlijk ook wat veelzijdiger dan dat je wellicht zou denken.

Salaris vrachtwagenchauffeur hangt af van het land

Het ligt misschien voor de hand, maar het is belangrijk om hier even bij stil te staan. Het salaris dat een vrachtwagenchauffeur verdient hangt af van het land waarin hij of zij werkzaam is. Ook als een vrachtwagenchauffeur veel in het buitenland is voor zijn of haar werk, dan is het land waarin de werkgever gevestigd is nog steeds in grote mate bepalend voor hoeveel hij of zij verdiend.

In Nederland ligt het brutoloon van een vrachtwagen chauffeur bijvoorbeeld gemiddeld net iets onder de 2000 euro per maand, terwijl vrachtwagen chauffeurs in Engeland bruto ruim een kwart meer verdienen op maandbasis. Ook in Duitsland liggen de lonen iets hoger dan in Nederland, maar niet zo hoog als in het Verenigd Koninkrijk.

Met ervaring gaan vrachtwagen chauffeurs meer verdienen

Ook dit klinkt waarschijnlijk logisch, maar het loon stijgt naar mate de vrachtwagen chauffeurs meer ervaring opdoen. Nederlandse chauffeurs met vijf jaar ervaring verdienen bijvoorbeeld bijna een kwart meer dan Nederlandse vrachtwagen chauffeurs die net begonnen zijn. Daarmee zijn ervaren nederlandse chauffeurs dus net zo goed betaald als een Britse chauffeur zonder ervaring.

Al met al blijkt dus dat de vraag ‘wat verdiend een vrachtwagen chauffeur?’  minder recht toe recht aan is dan dat je wellicht in eerste instantie zou denken. Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren waar we naar zouden kunnen kijken. Het is aannemelijk dat de plek in Nederland waar je werkgever gevestigd is, een rol speelt in hoe je verdient. Ook is het zeker niet onwaarschijnlijk dat mannelijke vrachtwagen chauffeurs in Nederland meer verdienen dan hun vrouwelijke beroepsgenoten. Al met al is het dus lastig om de vraag ‘wat verdiend een vrachtwagen chauffeur?’  met één getal te beantwoorden.