VSENV
Image default
Dieren

Is een Rottweiler gevaarlijk?

De Rottweiler heeft een sterk en krachtig uiterlijk en is een geweldige familiehond met een uitgesproken beschermend instinct wanneer hij goed gesocialiseerd is. Dit soort hond is wel aan te raden voor eigenaren die ervaring hebben met honden. Rottweiler hebben een goede socializering nodig. Met een ervaren opvoeding kan het deels dominante karakter goed gecontroleerd worden en krijg je een trouwe partner met een stevig karakter. Hij ziet een huis als zijn grondgebied en beschermt het met al zijn passie.

Zoals bijna alle grote honden zou ook de Rottweiler een historische afstamming hebben van de zogenaamde Romeinse vechthonden. Het ras heeft echter zijn bewezen oorsprong pas in de 19e eeuw in de voormalige keizerstad Rottweil in Baden-Württemberg. Het voormalige Rottweil was een veehandelscentrum en een herlaadpunt voor runderen en schapen. Het waren de lokale slagers die grote honden hielden om hun kuddes groot vee te beschermen of te bewaken en die de voorloper van het ras fokten.

De handelaren van die tijd hechtten bijzonder veel belang aan intelligentie, uithoudingsvermogen en de eigenschappen om om de rundvee onder controle te kunnen houden. De veedrijvers werden op een gegeven moment overbodig door spoor en andere transportmiddelen en dit maakte de hond werkloos. Het duurde echter niet lang voordat het ras ook werd ontdekt voor beveiliging en politiediensten. Dankzij zijn kenmerkende intelligentie, kracht en onverschrokkenheid werden ze rond 1910 ingezet voor politie- en militaire dienst. Tot op heden is hij, samen met negen andere hondenrassen, één van de goedgekeurde diensthondenrassen in Nederland.

 

 

Cijfers, gegevens & feiten

  • Land van herkomst: Duitsland
  • Levensverwachting: 10 – 11 jaar
  • Gewicht mannetjes: 50 – 60 kg
  • gewicht teef: 42 – 50 kg
  • Mannetjes 61 – 69 cm
  • Teven: 56 – 63 cm
Beroepsmatig gebruik

Tegenwoordig wordt de Rottweiler gebruikt als politie- of diensthond en heeft hij vaak dienst bij de federale grenswacht. Bovendien wordt hij ook als gezinshond gehouden. Verder kan hij gebruikt worden als sporthond, reddingshond en ook als therapiehond. Het wordt niet meer gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel als veedrijver en herdershond. Veel mensen vinden de rottweiler gevaarlijk overkomen. Maar wanneer de rottweiler goed gesocialiseerd wordt is het een goede familiehond.

Het karakter & de instict van Rottweilers

Het karakter van de Rottweiler combineert tal van positieve eigenschappen. Zijn evenwichtige karakter, gekoppeld aan een hoge stimulusdrempel en een uitgesproken intelligentie maken hem tot een echte allrounder. Hij is zeer aanhankelijk, gehoorzaam, beheersbaar en gretig om te werken. Zijn gedrag is zelfverzekerd, nerveus en onbevreesd. Hij reageert met grote aandacht op zijn omgeving.