VSENV
Image default
Electronica en Computers

5 voordelen van een laserprinter op kantoor

Je collega’s en jij printen veel. Documenten – soms van meer dan 100 pagina’s – worden zonder blikken of blozen en met één druk op de knop afgedrukt. Ondanks digitalisering binnen veel bedrijven en het ‘papierloze kantoor’ dat jaren geleden in het leven werd geroepen, blijft een printer onmisbaar. Documenten lezen nu eenmaal prettiger op papier. En daarnaast wil je sommige ook gewoon liever fysiek bewaren. Helemaal niets mis mee! 

Maar dan komt nu de vraag: welk type printer schaf ik aan? Inkjetprinters zijn vaak goedkoper in aanschaf, laserprinters voordeliger in gebruik. Waarom we je aanraden te kiezen voor een laserprinter, lees je in deze blog. We zetten een aantal voordelen voor je op een rijtje.

1. Je afdrukken zijn meteen droog

Het grootste verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter zit hem in de afdruktechniek. De eerste drukt inkt op het papier. Als je je printje van de printer haalt, is de kans aanwezig dat de inkt nog nat is en dat je uit moet kijken dat de boel niet vlekt. Bij een laserprinter heb je dit probleem niet.

Laserprinters drukken tekst en/of afbeeldingen af met een toner. Deze is gevuld met poeder dat op het papier aangebracht wordt. Verhitting en de druk van de fuser zorgen er vervolgens voor dat het poeder ‘samensmelt’ met het papier. Het laat een scherpe afdruk achter, die meteen droog is én lang mooi blijft.

2. Lagere printkosten per pagina

Hoewel toners duurder zijn in aanschaf, zijn ze wel voordeliger in gebruik. Je haalt de kosten er dubbel en dwars uit. Dit komt doordat de afdrukcapaciteit bij een toner vele malen groter is dan bij inktcartridges. Oftewel, de printkosten per pagina zijn veel lager. De kosten per afdruk kun je nóg verder verlagen door huismerk-toners aan te schaffen.

Maak je je zorgen dat het gebruik van niet-originele toners een negatief effect heeft op je printer? En koop je dus het liefst een Brother toner, omdat je ook een laserprinter van dat merk op het oog hebt? Dat is nergens voor nodig! Huismerk-toners voldoen namelijk aan alle kwaliteitseisen.

3. Laserprinters bieden een hogere printsnelheid

Documenten met veel pagina’s, we printen ze allemaal wel eens. Denk aan rapporten, handleidingen en andere belangrijke bedrijfsdocumenten. Je wil dat je prints zo snel mogelijk klaarliggen. Minutenlang duimendraaien bij de printer is namelijk zonde van je tijd. Laserprinters zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt. Ze kunnen namelijk tot wel 40 pagina’s per minuut afdrukken!

4. Weinig geluidsoverlast bij het printen

Staat een printer in een andere ruimte, dan maakt het niet zo gek veel uit hoeveel herrie deze maakt. Bevindt de printer zich in je nabije omgeving, dan speelt het geluidsniveau ineens wél een grote rol. Zeker als een printer regelmatig gebruikt wordt.

Laserprinters zijn verkrijgbaar met een geluidsniveau van minder dan 50 dB. Voor printers wordt dit als stil ervaren. Leuk weetje: dit is lager dan de geluidsnorm voor een stil kantoor. Je kunt dus met een gerust hart printen, zonder dat jij of je collega’s er last van hebben.

5. Onderhoud van een laserprinter is eenvoudig

De levensduur van een printer is niet alleen afhankelijk van het aantal afdrukken, maar ook van het onderhoud. Het is dan ook van groot belang dat je je printer regelmatig schoonmaakt. In tegenstelling tot een inkjetprinter, vergt een laserprinter weinig onderhoud. Dit komt doordat deze laatste niet over een bewegende printkop beschikt, waarvan de openingen verstopt kunnen raken. Wel trekt een laserprinter stof aan én kunnen kleine stofdeeltjes uit te toners zich ophopen. Dit haal je heel eenvoudig weg door gebruik te maken van een laserprinterreinigingsdoek. 

Kortom: een laserprinter is wat je nodig hebt als je veel print

Je kunt dus stellen dat een laserprinter de perfecte printer is voor bedrijven waar veel geprint wordt. Een document van (meer dan) 80 pagina’s is in no time afgedrukt, met lage kosten per print en zónder storend geluid. Bovendien is de afdruk ronduit scherp te noemen. Print je juist niet veel, maar wel regelmatig documenten en/of brochures met afbeeldingen en logo’s? Dan kun je overwegen toch een inkjetprinter aan te schaffen.